Halloween voor pussies: 5 gezellige griezelfilms

met dank aan Tim Burton

Katelijne

Video’s voor Halloween voor pussies: 5 gezellige griezelfilms

Corpse Bride (2005) Official Trailer - Tim Burton Animated Musical HD

Je krijgt kippenvel wanneer het buiten nog maar begint te schemeren, je schrikt op bij de minste reflectie in het raam en gilt het uit bij elk onverwacht geluid. Ontkennen is niet meer mogelijk: jij bent een pussy

Hoe griezel je deze Halloween dan toch mee met je vrienden, zonder hartkloppingen of jarenlange nachtmerries? Deze vijf films laten je nekharen rustig liggen en bekijk je even goed gezellig in de zetel onder een fleecedekentje in plaats van op het puntje van je stoel. Met dank aan Tim Burton, de man die als geen ander een donker en grimmig sfeertje creëert zonder dat je er nachtmerries aan overhoudt.

1. Corpse Bride

Een driehoeksverhouding met een luguber kantje, dat is wat stop-motionanimatiefilm Corpse Bride je voorschotelt.

Victor (Johnny Depp) staat op het punt om in het huwelijksbootje te treden met Victoria (Emily Watson), wanneer hij per ongeluk trouwt met een lijk dat in het bos begraven ligt. Het dode bruidje, met de stem van Helena Bonham Carter, neemt hem mee naar het rijk van de doden terwijl de jongeman smacht naar zijn toekomstige vrouw, hartslag inbegrepen. Romantiek en intriges tot de dood hen scheidt. 


2. Dark Shadows

Met een vampierfilm op Halloween zit je altijd goed. De uit de kluiten gewassen vleermuizen zorgen standaard voor een overvloed aan slachtoffers en het bloed vloeit dan ook rijkelijk.

Geen paniek! In Tim Burtons komedie Dark Shadows moet je geen schrik hebben flauw te vallen bij het zien van bloed. Je krijgt zelfs sympathie voor Barnabas (Johnny Depp), de tweehonderd jaar oude vampier in de hoofdrol. Een verliefde, jaloerse heks (Eva Green) sloot hem jaren op in een kist en terwijl hij zijn familiebedrijf weer op poten probeert te krijgen, gaat de strijd om zijn liefde verder.


3. Frankenweenie

In Frankenweenie leef je mee met Victor Frankenstein (Charlie Tahan) die net als in de originele roman door Mary Shelley speelt met de grens tussen leven en dood. Maar daar houdt de vergelijking ongeveer wel op.

De jonge Victor slaagt erin om zijn overleden hond Sparky weer tot leven te wekken en zijn jaloerse vrienden grijpen de kans om ook hun gestorven speelkameraadjes terug te krijgen, met een ware huisdieren-zombie-Apocalyps tot gevolg. Dat de film in het zwart-wit is, maakt het nog een tikkeltje passender voor Halloween. 


4. The Nightmare Before Christmas

Een film over Halloween mocht uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. In de muzikale animatiefilm The Nightmare Before Christmas zie je weerwolven, vampieren, geesten en monsters over het scherm paraderen in Halloween Stad.

De Pumpkin King (Chris Sarandon) aka Jack Skellington is een skelet dat niet meer tevreden is met de traditionele voorbereidingen voor Halloween. Als gevolg saboteert hij Kerstmis en jaagt hij kinderen de stuipen op het lijf. Wederom maakt Tim Burtons donkere sfeertje dit een ideale film voor niet-griezelaars.


5. Sweeny Todd

Benjamin Barker (Johnny Depp) keert terug naar Londen waar hij jaren geleden onschuldig weggestuurd werd, omdat een corrupte rechter een oogje had op zijn vrouw. Hij meet zich het pseudoniem Sweeny Todd aan en als op wraak beluste kapper snijdt hij zijn klanten vlot de keel over en laat ze verwerken tot pasteitjes.

Je eetlust zal je misschien wat vergaan, maar de film heeft geen andere traumatiserende gevolgen. Klinkt het allemaal wat luguber, bedenk je dan dat de barbier en andere personages (je herkent opnieuw Helena Bonham Carter) je al zingend doorheen deze bloederige musical loodsen. Wat het allemaal toch wat luchtiger maakt. 

 

>> Mag het wat steviger? Deze tien huiverfilms maken je Halloween compleet.