Het jaar in films #1

Zes films voor de zes eerste maanden van 2016

Jana Dejonghe

Video’s voor Het jaar in films #1

Januari: The Revenant

We zijn halfweg  januari en stilaan verzadigd met 2015-lijstjes. De winter mag dan nog maar pas op gang zijn getrokken, het is tijd om vooruit te blikken naar wat de toekomst brengt.

BILL spitte de hele filmkalender uit , op zoek naar klinkende namen, prijsbeesten en intrigerende trailers. Resultaat: een filmtopper per maand. Maar, omdat over smaken en geuren ... - je kent het wel - geven we je meteen gratis en voor niets een plan B er bovenop.

Januari: The Revenant (27/1)

Checken die handel, want: 

Carol, The Hateful Eight, Joy: we zijn in januari al zwaar verwend geweest. Nochtans zijn we nog in afwachting van een aantal andere kleppers. Geselecteerd voor 12 Oscars mét een kans dat we binnenkort van Leonardo Di Oscaro mogen spreken, vanaf 27 januari kan je die opzwepende trailer eindelijk in het lang bekijken.

Plan B:

Ga voor wat Hollywood queer cinema met The Danish Girl.

Februari: The Assassin (24/2)

Checken die handel, want:

Vanaf zijn première in mei 2015 op het Filmfestival van Cannes (mét winst voor beste regisseur Hou Hsiao-Hsien) heeft deze Taiwanese martial artsfilm heel wat teweeggebracht. Een Chinese non voedt de jonge Nie Yinniang op tot een een moordmachine van corrupte regeringsleden. Met andere woorden: pure actie + bijzonder intrigerende hoofdrolspeelster.

Plan B:

Bewonder grande dame Charlotte Rampling in 45 Years (3/2).

Maart: Belgica (2/3)

Checken die handel, want:

Hoogstwaarschijnlijk scheert de Vlaamse cinema in maart nog wat hogere toppen. Belgica, de nieuwe film van Felix - Broken Circle Breakdown -Van Groeningen heeft als setting een Gents danscafé, muziek van Soulwax en een compleet gestoorde trailer. Check et af jong!

Plan B:

Nog een aanrader is de bijzondere, filosofische stop-motionfilm Anomalisa (2/3).

April: The Jungle Book (13/4)

Checken die handel, want:

Je hebt de trailer vast wel al zien passeren, en je was er waarschijnlijk ook best onder de indruk van. Veel woorden behoeft de film niet: bijna 50 jaar na de Disneyklassieker krijgt het verhaal van Mowgli en z'n maatjes een spectaculair live-actionjasje.

Plan B:

Geen fan van het remakegedoe? Dan is er ook nog altijd 99 Homes (27/4).

Mei: Julieta (18/5)

Checken die handel, want:

Pedro Almodóvar is terug en dit met zijn twintigste (!) langspeelfilm. De film, met twee actrices die de titelrol spelen, vertelt het leven van de Spaanse Julieta tussen 1985 en 2015.

Plan B:

Is Almodóvar not really your thing, of mag het gewoon wat meer spannen, neem dan plaats in de zaal voor het gijzeldrama Money Monster, geregisseerd door Jodie Foster en starring George Clooney en Julia Roberts.

Juni: Finding Dory (22/6)

Checken die handel, want:

Juni = Pixarmaand. Vorig jaar werd de wereld verrast door het prachtige Inside Out, in 2016 brengt de animatiestudio één van haar meest geanticipeerde films ooit uit. 13 jaar na Finding Nemo zijn de vissen nog steeds veruit de bekendste ter wereld, en daar draagt de fantastische Ellen DeGeneres als stem van Dory natuurlijk veel aan bij.

Plan B:

Als Finding Dory ideaal is om de examens mee af te sluiten, kan een goede portie horror tijdens de examens ook deugd doen. Krijs het er even allemaal uit met The Conjuring 2 (8/6).

Tot slot: in juni zijn we terug met een filmselectie voor het najaar!