Het jaar in films #2

Zes films voor zes maanden

Jana

De examens zitten er zowat op, het filmfestivalseizoen is afgerond terwijl het muziekfestivalseizoen op gang komt ... Jawel dames en heren, we zijn alweer zes maand verder. Tijd voor een blik op wat het witte doek ons in het najaar serveert!

Juli: The BFG (20/7)

 

Checken die handel, want: 

Zomervakantie, dat wil zeggen blockbusters en familiefilms in de zalen. Voor The BFG mag je er met enige berusting van uit gaan dat de film beide wordt. Roald Dahls klassieker op het groot scherm gebracht door mister Steven Spielberg zelve, met de innemende Mark Rylance in een van de hoofdrollen? Yes man!

>> Check hier het verslag van onze reporter.

Plan B:

Mag het nog wat meer zijn? Na The Jungle Book en The BFG kan je van meer animatiegegoochel genieten met The Legend of Tarzan (6/7).

 

Augustus: Toni Erdmann (17/8)

 

Checken die handel, want: 

Dat maar weinigen akkoord gingen met de keuzes van de Cannes-jury dit jaar, is alom geweten. Gelukkig zijn er nog de journalisten. Toni Erdmann, van de Duitse regisseur Maren Ade, werd unaniem geprezen als een comedydrama tsjokvol humor en ongelooflijk awkward situaties. De film won de Fipresci-prijs, uitgereikt door de pers.

Plan B:

Blockbuster er lustig op los tijdens de zomermaanden en get the best of the worst met Suicide Squad (3/8).

 

September: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (28/9)

Checken die handel, want: 

De ogen van Eva Green zijn moeilijk te ontwijken, en dat geldt ook voor de trailer van Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. Verhalen over jonge mensen met speciale gaven zijn er in overvloed, maar dit springt er toch uit. Gebaseerd op een boek dat vooral het lezen waard is door de prachtige fotografie en lay-out. Bovendien werd een deel van de opnames in ons eigenste landje gefilmd. Het huis van Miss Peregrine blijkt immers in Brasschaat te staan. 

Plan B:

Ga voor een documentaire met Fuocoammare (22/9), die de Gouden Beer won op de Berlinale en door juryvoorzitster Meryl Streep omschreven werd als een “belangrijke, visionaire en noodzakelijke film”.

 

Oktober: De Premier (26/10)

Checken die handel, want: 

“Waar blijven de Vlaamse films in de lijst?” Geen nood, ook in het najaar ligt onze lokale filmmachine niet stil. Acht jaar na Loft komt Erik Van Looy met een nieuw Vlaams geesteskind. Geen politieke spelletjes, wel thrilleractie: de Belgische premier wordt ontvoerd en kan alleen maar overleven als hij de Amerikaanse president vermoordt.

Plan B:

Pete’s Dragon (5/10). Disney-remake? Nee, nog nooit van gehoord, sorry.

 

November: Fantastic Beasts and Where to Find Them (16/11)

Checken die handel, want: 

Als ik niet zeker was dat de eindredactie hier een stokje voor zou steken, had ik deze volledige paragraaf in drukletters geschreven. OMG die trailer WTF it’s gonna be awesomeeeee!!! – op Harry Pottervlak blijf ik voor eeuwig en altijd een klein kind, dus het spijt me, ik kan niet anders dan licht hysterisch rond je heen dansen tot je deze film gaan zien bent.

Plan B:

Een plan B? Tijdens Harry Pottermaand? Hahaha. Wat een grap.

 

December: Rogue One: A Star Wars Story (14/12)

Checken die handel, want: 

Aangezien we nog tot december 2017 moeten wachten voor Episode VIII, komen Lucasfilm en Disney gelukkig met een alternatief om de tijd te doden. (Oef!)

Plan B:

Personal Shopper (14/12). Dit geestenverhaal met Kristen Stewart werd uitgejouwd in Cannes en kreeg daarna de prijs voor beste regie. Conclusie? Euh ... Go see it for yourself.