In de schaduw van Godzilla

Vergeten filmfreaks

Pieter

Godzilla verschijnt opnieuw op het grote scherm. Maar welke minder beroemde filmfreaks hebben de beste manieren of het meeste huidoverschot? 

1. Clover 

aka: Meest verlegen filmfreak

Bekend van? Cloverfield (2008) – Math Reeves

De titel van meest verlegen filmmonster behoort ongetwijfeld toe aan Clover (voor de vrienden, want een officiële naam heeft het schepsel niet). Hoewel hij in amper 24 uur en met sprekend gemak Manhattan trasht, komt de sloeber amper in beeld.  Regisseur Math Reeves koos ervoor om de film op te nemen met een hand-held camera – denk aan The Blair Witch Project – wat de spanning alleen maar ondraaglijker maakt.

The Pale Man

aka: The Biggest Loser

Bekend van? El laberinto del fauno (2006) – Guillermo Del Toro

The Pale Man uit Del Toro’s duistere sprookje mag zichzelf the biggest loser van deze lijst noemen. Niet omdat hij minder angstaanjagend is dan de rest, maar wel omdat hij schijnbaar recent de helft van zijn lichaamsgewicht heeft weggefitnest. Let zeker ook op zijn opvallende ogen: die draagt hij niet in zijn hoofd, maar in de palm van zijn klauwen. Wij dragen sinds 2006 opnieuw luiers.

Shelly

Aka: Meest meelijwekkende filmfreak

Bekend van? American Horror Story: Asylum (2012) - Ryan Murphy & Brad Falchuk

Het leven is niet mild geweest voor Shelly. Als nymfomane werd ze opgesloten in Briarcliff, een gekkenhuis waar de perverse zuster Jude met stalen hand regeert. Tot overmaat van ramp gebruikte de nazi-dokter van de instelling haar als proefpersoon voor zijn ziekelijke experimenten. Een filmmonster om medelijden voor te voelen, het kan.

Cesare

Aka: Meest onschuldige filmfreak

Bekend van? Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) - Robert Wiene

Eigenlijk is de arme Cesare de meest onschuldige filmfreak. De doofstomme reus is de marionet van de gestoorde dokter Caligari. Dankzij hypnose slaagt die erin Cesare aan te zetten tot moorden. De misdaden van Caligari spelen zich af in een schaduwwereld vol Escher-achtige stadslandschappen. Robert Wiene levert met deze klassieker een subliem voorbeeld van expressionistische cinema af en één van de beste horrorfilms allertijden.

De baby

Aka: Meest cinefiele filmfreak

Bekend van? Eraserhead (1977) – David Lynch

Wie anders dan David Lynch heeft het meest cinefiele filmmonster ooit op zijn geweten?
 We hebben het voor alle duidelijkheid over de monsterlijke baby uit zijn surrealistische Eraserhead. Hadden ook gekund: the Mystery Man uit Lost Highway of uiteraard The Elephant Man.

The Gentlemen

Aka: Filmfreaks met goede manieren

Bekend van? Buffy The Vampire Slayer (1999) – Joss Whedon

De Gentlemen die Sunnydale bezoeken zijn ongetwijfeld de meest gemanierde monsters van de lijst. Piekfijn uitgedost in identieke maatpakken zweven ze gracieus door de straten, zonder te dringen of te duwen en met een stalen glimlach. Maar laat je niet bedotten, want ze snijden zonder verpinken je kloppend hart uit je lijf. De aflevering Hush leverde Buffy terecht een Emmy-nominatie op. Omdat de enige zwakte van de beleefde moordenaars een menselijke schreeuw is, stelen ze aan het begin van de aflevering de stemmen van alle dorpelingen. De episode heeft daardoor veel van een stomme film, wat 44 minuten unieke televisie oplevert.

 

Is je filmmonsterhonger hiermee niet gestild? Godzilla speelt vanaf 14/5 in de bioscoop.