In Thailand naar de film

BILL ging naar de bioscoop ... in Thailand.

Jana

Foto’s voor In Thailand naar de film

SFX Maya Chiang Mai

Filmfans zullen het volgende wel herkennen: naar de film gaan, dat is toch altijd net dat ietsje meer dan gewoon een film bekijken. Je kan er misschien niet precies je vinger op drukken, maar het grote scherm, de zetels, het geluid doen een film gewoon zoveel meer eer aan dan je tv-scherm thuis.

Reisfans zullen dan weer het volgende herkennen: op reis iets doen, dat is toch altijd net dat ietsje meer dan hetzelfde doen thuis. Je kan er misschien niet precies je vinger op drukken, maar de geluiden, de geuren, de subtiele verschillen geven zelfs de simpelste activiteit dat beetje extra.

BILL was in Thailand, maakte daar verschillende bioscoopbezoekjes en wil je de ervaring niet besparen. Want “Het is toch overal dezelfde film, dan kan ik evengoed in België gaan”, dat is bullshit.

“Please stand up and pay respect to the King’s anthem”

Wat nog het meeste opvalt aan een cinemabezoekje in Thailand, is dat je voor de film begint gevraagd wordt om recht te staan en te luisteren (of meezingen, voor wie toevallig Thais kent) naar het volkslied.

Niet zo verwonderlijk, aangezien de Thaise straten vol hangen met foto’s van koningspaar Bhumibol en Sirikit; en het lied ook twee keer per dag in de treinstations wordt gespeeld, waarbij iedereen eventjes zijn activiteiten laat voor wat ze zijn om plechtig mee te zingen (geen wonder dat wij Belgen doorgaans niet verder raken dan de eerste twee verzen).

Twilight, Thai style

Op vlak van reclameboodschappen en ander noodzakelijk kwaad is een commerciële Thaise cinema niet erg anders dan hier. Coca Cola, auto’s, internetservices, … De spotjes zijn even cliché en tijdverspillend als we ook hier gewoon zijn en zorgen voor evenveel opluchting wanneer er overgestapt wordt op trailers.

Deze laatste waren bij onze bezoeken trouwens meestal van Hollywoodfilms, zoals Pixels, Amy, Fantastic 4 en Inside Out – met één memorabele uitschieter: het Thaise homo-erotische vampierendrama Red Wine in the Dark Night, waarvan we je de sprekende (en, geef toe, hilarische) trailer niet willen ontnemen.

Decibels

"Allemaal goed en wel, maar hoe zit dat met de taal?" horen we je denken. Geen paniek. De Thai hebben het gezond verstand om hun films te ondertitelen – omgekeerd worden Thaise films soms zelfs in het Engels ondertiteld. (Verwacht dit echter niet in minder internationaal getinte regio’s.)

Waar je je beter wel zorgen om maakt zijn je trommelvliezen. Aan allen die ooit al eens geklaagd hebben over het volume in onze zalen: het kan erger. Véél erger. Zo erg dat een oordopjesautomaat in een Thaise filmzaal eigenlijk niet zou misstaan.

Een tip voor Kinepolis?

In België mogen we eigenlijk best trots zijn dat bioscopen ook alleen maar dat zijn. In vele landen, Thailand inbegrepen, zijn ze alleen te vinden in hippe grote winkelcentra. En hoewel dat vaak een hypermoderne, gesofisticeerde air met zich meebrengt, het blijft fijn als een cinema zijn locatie niet hoeft te delen met winkels en restaurants die, to be honest, niets met film te maken hebben.

Maar: die hypermoderne, gesofisticeerde sfeer brengt wel enkele extraatjes met zich mee die je in België niet zo snel zal vinden. IMAX-zalen, bijvoorbeeld, of romantische tweezitzetels achteraan de zalen. Of luxezalen, die kleiner zijn en waar je leunstoelen, dekentjes en kussens ter beschikking hebt. Gratis food & drinks of service voor en tijdens de film is soms ook een optie.

Een tip voor Kinepolis!

Kaartjes kosten in Thailand meestal tussen anderhalve en vier euro. Voor de luxepakketten van hierboven betaal je rond de tien euro. We durven het bijna niet te zeggen, maar je broek scheuren aan cinema is in Thailand gewoon zó onmogelijk dat je zelfs geen Thaise BILL-bundel nodig hebt. 

Film beleven is altijd en overal anders, zowel in binnen- als buitenland. Van het snackaanbod tot wie er bij je in de zaal zit. Wat wél altijd hetzelfde is, is de sfeer die pure filmliefde ademt. En dat is toch wat een bioscoopbezoek zo waardevol maakt? Conclusie … kom vanachter je computer en go get your ass in one of  them comfy red chairs!