Kerst in ’t kort en in ’t crazy

BILL selecteert: vijf geflipte kerstkortfilms

Jana

Ah, de kerstperiode! Gezelligheid, vakantie, reisje, familiefeest hier, familiefeest daar, drukte, te weinig tijd, vooral geen sneeuw en centen die de deur uitvliegen omdat je voor iedereen cadeautjes moet kopen. Ook nu denkt een mens het wel eens: The world ain't all sunshine and rainbows.

Ook filmmakers durven dat zeemzoete kerstgedoe wel eens beu te zijn. Voor allen die graag even wat stoom aflaten maar daar niet bijster veel tijd voor hebben, selecteert BILL een reeks kerstige kortfilms met een serieuze hoek af. Voor elk wat wils, behalve voor wie op zoek was naar de gezellige O Dennenboomsfeer.

Rare Exports Inc.

Beginnen doen we bij het begin. Waar komt de Kerstman vandaan? Volgens deze kortfilm, uit de bossen in Lapland. Daar wordt hij in het wild opgejaagd en gevangen door speciaal opgeleide snipers, waarna hij een gespecialiseerde training ondergaat. Nou ja, waarom niet?

Preferably Blue

Een geanimeerde fabel over de Paashaas die drankverslaafd is en aan de pillen zit, stikjaloers op het succes van de Kerstman. Maar met een happy end, uiteraard!

The Bloody Olive

Eentje die je zéker niet mag missen en een absolute klassieker in de Belgische (kort)filmgeschiedenis! Of hoe je met slechts drie personages toch een stuk of twintig moorden kan stagen, in vintage-Kerststijl.

Treevenge

Wie zich begon af te vragen waar de slasherfilm van het rijtje bleef: hier is ie. In een stijl die je alleen maar kan beschrijven als pure trash geeft Treevenge een stem aan al die arme kerstbomen die elk jaar tot in miljoenen huiskamers gemarteld worden.

Santa, the Fascist Years

Eindigen doen we kort en krachtig met Bill Plympton, die al tientallen jaren korte animatiefilms maakt. In drie minuutjes vertelt hij hoe de Kerstman samen met Adolf Hitler in de jaren ’40 een gigantisch imperium opzette maar uiteindelijk verslagen werd. Ja, dat heb je juist gelezen.