Kies je beter voor het boek of de film van Vele hemels boven de zevende?

Vele hemels boven de zevende

Kato Thibaut

Bij veel mensen zal de naam Griet Op de Beeck wel een belletje doen rinkelen. De Vlaamse auteur was zo’n 4 jaar geleden niet weg te slaan uit de bestsellerlijsten met haar debuut Vele hemels boven de zevende. Dat succes wordt nu voorgezet met een film gebaseerd op het boek.

Ofwel heb je het boek gelezen en vraag je je nu af of de film wel de moeite waard is. Ofwel heb je het boek niet gelezen en twijfel je nu: de film of het boek? Vrees niet, BILL snelt ter hulp om de balans op te maken en de keuze te vergemakkelijken!

Best of met een twist

Net als het boek vertelt de film het verhaal van vijf mensen: Eva, Jos, Elsie, Casper en Lou. Hoewel ze allemaal op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn, hebben ze elk hun eigen karakter en bijgevolg hun eigen kijk op de wereld.

Met Griet Op de Beeck die ook het scenario van de film schreef en Jan Matthys als regisseur, is het geen verrassing dat het eindresultaat een soort van "best of met een twist" van het boek is geworden. De mooiste zinnen en dialogen uit het boek komen er in terug, maar dan vergezeld van prachtige beelden en sterke vertolkingen.

Hoger niveau

Vele hemels boven de zevende

Als lezer van een boek, is het niet altijd gemakkelijk om de bijhorende film objectief te beoordelen. Je hebt je bij het lezen al een voorstelling gemaakt van hoe de personages er uit zien en vooral bij deze film kan dat wel wat tegenvallen. De film kiest er namelijk voor hoofdzakelijk te focussen op één hoofdpersonage, Eva.

Zo wordt Eva in het boek voorgesteld als een mollig en lelijk meisje, terwijl ze in de film mooi en slank is. Een compliment voor de actrice (Brit Van Hoof), maar wat minder voor de casting ervan. Vooral omdat het uiterlijk van Eva een grote rol speelt in het boek. Gelukkig wordt dit goedgemaakt door de acteerprestatie van Brit Van Hoof, die het personage echt naar een hoger niveau tilt.

Ignorance is bliss

Vele hemels boven de zevende

To film or not to film? Dat is natuurlijk nog steeds de vraag. Wel, ignorance is zeker bliss in dit geval. Als je het boek nog niet gelezen hebt, mag je een prachtige en meeslepende film verwachten waarin je een stukje van jezelf zal tegenkomen. Genoten van de film? Begin dan nadien zeker snel in het boek om wat meer inzicht in de personages te krijgen.

Heb je het boek wel al gelezen, dan zou het wel eens kunnen dat je na afloop wat teleurgesteld bent. Daarom is het belangrijk om met een open geest naar de film te gaan, en niet te veel te vergelijken. Het is altijd leuk om een boek tot leven te zien komen, zelfs al voldoet het niet helemaal aan je verwachtingen. Denk maar aan hoe Griet op de Beeck het zo mooi verwoordt in het boek: "de schoonheid lag altijd al in de poging".

 

Vele hemels boven de zevende speelt nu in de zalen.