Klaar voor een vluggertje in de sauna?

Kortfilmfestival Leuven

BILL tipt

Pieter Claes
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven
  • 02 tot 09 dec 2017
Google maps
location

Van 2 tot en met 9 december krijgt de betere (inter-)nationale korte film weer even een plaats in de schijnwerpers. Het Kortfilmfestival van Leuven staat immers voor de deur.

Zoals het een kortfilmfestival betaamt, en omdat een vluggertje af en toe moet kunnen: onze drie ultrakorte tips. 

1. Milestones in short film history

De eerste pagina's van de filmgeschiedenis werden geschreven in kortfilms. Kijk maar naar de oudste geluidsfilms, de eerst kleurenfilms of de eerste CGI-films: telkens werden de eerste experimenten gevoerd in de vorm van baanbrekende kortfilms. Daarom verzamelde het Kortfilmfestival dertig kortfilms - gemaakt tussen 1900 en 2000 - die elk op hun manier grote revoluties in de filmindustrie aankondigden, van Luis Buñuels surrealistische mindfuck Un Chien Andalou tot George Sidney's 3D-komedie Third Dimensional Murder (uit 1941!). 

2. Finse films in de festivalsauna

Om de drie Finse kortfilms op het programma op gepaste manier tot hun recht te laten komen, kan je in Leuven dit jaar voor het eerst film kijken in een sauna. Ja, dat lees je goed. Voor slechts 2 euro koop je een ticket voor een vertoning van ongeveer een kwartier. Wil je met (maximum 6) vrienden de festivalsauna voor jou alleen hebben, dan kan je een groepsticket kopen voor 10 euro.  

3. Experiment en maatschappijkritiek @ The Labo 

In het programma The Labo ontdek je kortfilms die zowel qua vorm als qua inhoud durven afwijken van de platgetreden paden, films die de grenzen van het medium durven opzoeken en  crossovers maken met andere disciplines. Opvallend is dat de films van dit jaar controversiële thema's als abortus, vluchtelingen of #BlackLivesMatter frontaal durven aanpakken.

Dat betekent gelukkig niet dat je in The Labo enkel zwaarmoedige pamfletfilms kan ontdekken. De Zweedse film 10 Meter Tower toont bijvoorbeeld een kwartier lang hoe allerlei verschillende mensen twijfelend hun hoogtevrees trotseren, op een springplank van - u raadt het - tien meter hoog in een zwembad. 

 

Hier kan je op je gemak het volledige programma uitpluizen.