Leonardo Van Dijl over testosteron en meisjes die tennissen

BILL Awards

Categorie: Zien

Pieter

Foto’s voor Leonardo Van Dijl over testosteron en meisjes die tennissen

Leonardo Van Dijl (tweede van links).

Met Get Ripped ging Leonardo Van Dijl (23) vorige zomer op droomcruise over De Grote Plas. In eigen land regisseerde hij eerder al videoclips voor Oscar And The Wolf en Clouseau. Bijlange niet slecht, maar de West-Vlaming won in 2014 zowaar de Juryprijs op het prestigieuze Outfest Film Festival in Los Angeles. Wie het kan maken in The City of Angels, die verdient op z’n minst vijf minuten van onze aandacht. En wie weet zelfs een Bill Award … 

Get Ripped draait rond de twintigjarige Niko. Elke dag peigert hij zijn graatmagere lijf af in de fitness, vastberaden op zoek naar het perfecte lichaam. Onder het toeziende – en akelig zwijgzame – oog van zijn personal coach werkt hij zich onverstoorbaar in het zweet. Niko's harde workouts beginnen na een tijd vruchten af te werpen. Tegelijk raakt hij echter meer en meer verstrikt in de manipulatieve spelletjes van zijn coach.  

Hoe komt een filmstudent van begin de twintig plotseling in L.A terecht? 

Leonardo Van Dijl: "Een kennis gaf me de tip om Get Ripped in te sturen voor het festival. Dat mijn film geselecteerd werd voor Outfest, was al een overwinning op zich. Ik wist aanvankelijk zelfs niet dat Get Ripped ook deelnam aan de competitie. De Belgische ambassade organiseerde er zelfs een cocktailparty voor, dat was voor mij eigenlijk al een persoonlijk hoogtepunt: ik had zelf helaas geen budget om promotie te maken."

Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat je in de prijzen was gevallen?

"Tijdens het festival werd ik af en toe gecontacteerd door mensen die mijn film gezien hadden, maar verder volgde ik het festival niet echt op de voet. Ik zat namelijk gewoon hier in België. Een van die mensen bleek achteraf in de jury te zitten. Zij tagde mij plots in een foto en eigenlijk vernam ik dus via Facebook dat we iets gewonnen hadden. Ik heb toen een vriendin gebeld en we zijn op de trein gesprongen om dat te gaan vieren op de Gentse Feesten (lacht)."

Erkenning & afwijzing

Wat hebben die prijs en de bijhorende internationale erkenning veranderd?

"Dat vind ik moeilijk om exact te beschrijven. Ik merkte wel dat er vanuit de sector een zekere waardering kwam. Vanuit het filmfestivalcircuit kwamen er een tijd lang wel meer verzoeken, maar verder zijn er niet echt potten gebroken. Zo'n storm gaat best snel terug liggen."

Zo'n prijs moet je dus toch een beetje relativeren?

"Het doet uiteraard deugd dat mensen je werk appreciëren. Het hele avontuur in L.A was voor Get Ripped de eerste grote 'overwinning'. Dan ga je wel even zweven, maar niet zo lang als je zou denken. Er waren immers voordat ik die trofee kreeg - en ook erna nog - genoeg andere filmfestivals die niet geïnteresseerd waren in het verhaal. Dat hoort gewoon bij de stiel, die afwisseling van afwijzing en erkenning. Al ben ik altijd voor honderd procent achter de film blijven staan." 

Het brein van een bakvis 

Werk je momenteel aan nieuwe projecten waar je iets over kwijt wilt? 

"Ik ben op dat gebied nogal bijgelovig, ik ben bang dat het ongeluk brengt erover te spreken. Ik kan je wel zeggen dat mijn volgende film zal gaan over meisjes en tennis. In Get Ripped spatte het testosteron van het scherm. Ik vind het wel een uitdaging om me eens te verdiepen in de wereld van een puberend meisje."

"Er heerst een cliché dat topsport en een vrouwelijk uiterlijk - of vrouwelijkheid in het algemeen - niet samen gaan, en daar wou ik over nadenken. Maar verwacht zeker geen militante aanklacht tegenover de maatschappij, hoor. Dat was ook met Get Ripped nooit de bedoeling. En in de tussentijd komen er nog wel wat dingen van mij online." 

Meer weten over Leonardo, bijvoorbeeld welke film hij elk jaar minstens één keer bekijkt? Hier moet je zijn!