Miwako: een naam om te onthouden

Il Faisait Noir

Miwako Van Weyenberg

Anysa Grammenoudis

Miwako Van Weyenberg over HITORIKKO

© kortfilm.be

Miwako Van Weyenberg (22) is een Japans-Belgische jongedame uit het Vilvoordse. Ze studeerde Audiovisuele kunsten aan het Rits in Brussel en won met haar bachelorproef “Only Child” de prestigieuze Wildcard van het VAF.

En dat is dezelfde prijs die Adil El Arbi en Billal Fallah opstreken met hun kortfilm Broeders.   Concreet betekent dit dat ze een startbudget en coaching krijgen voor een volgende film. Na Only Child, een kortfilm over een jongetje dat zijn vader moet delen met een nieuw gezin, komt nu haar nieuwste kortfilm Il Faisait Noir uit. In dit verhaal leren we een identieke tweeling kennen die toch heel verschillend is.

Wanneer wist je dat je films wilde maken?

Miwako Van Weyenberg: “Als kind bracht ik mijn zomervakanties altijd door in Japan. Ik was verslaafd aan Japanse reclamespotjes, uren VHS-tape heb ik opgenomen en bekeken om dan zelf hetzelfde te kunnen doen.”

Japanse roots

In beide kortfilms spelen kinderen de hoofdrol, de filmschool raadt dit af. Jij bent er toch gewoon voor gegaan ?

Miwako: “Ik vertel heel graag vanuit het standpunt van een kind. Mijn eerste film gaat over een Japans jongetje, mijn tweede over een identieke tweeling. Beide keren vroegen ze op Rits of het wel een goed idee was, maar ik werk écht graag met kinderen. Het is ook vlot verlopen. Het Japanse jongetje was heel easy going hoewel hij geen professionele acteur is.”

Hoewel het op de filmschool wordt afgeraden, werk ik érg graag met kinderen.

Je eerste kortfilm gaat over een Japans jongetje. Is het belangrijk om je roots in je films te verwerken?

Miwako: “Ik denk dat dat vanzelf gaat: het is tenslotte wat ik ken. Thuis spreek ik Japans met mijn moeder en Nederlands met mijn vader. Mijn ouders spreken Frans tegen elkaar. Die mix van talen en culturen is er altijd geweest.”

De verhalen die je vertelt zijn tragisch maar niet dramatisch.

Miwako: “Elke keer als ik een idee heb, werk ik het helemaal uit en pas op het einde besef ik dat het zwaar en donker is. Maar ik smeer de drama niet zo graag uit, ik hou het liever subtiel."

Wildcard

Wat doet het winnen van zo’n Wildcard met je ?

Miwako: “Die prijs legde een druk op mij om nog beter te presteren. Ik moest mezelf overtreffen.  Ik heb er zelfs één grijze haar van gekregen.  Na mijn tweede kortfilm ben ik een maandje op vakantie gegaan om te schrijven. Op die manier word je wel beter in wat je doet."

Die prijs legt wel een druk op om nog beter te presteren. Maar op die manier word je wel beter in wat je doet.

Ben je al aan een nieuw project bezig ?

Miwako: “Het budget dat ik heb gewonnen met de Wildcard ga ik gebruiken voor mijn eerste professionele film. Het is allemaal nog heel vaag, maar het zal waarschijnlijk weer met kinderen zijn, iets intiem over familiebanden.”

Wil jij graag Miwako’s kortfilms zien, dan kan je gratis tickets reserveren voor de première in cc Het Bolwerk in Vilvoorde.