Jouw to-dolijst voor dit najaar

Cultureel tijdverdrijf van nu tot Sinterklaas

Bo

Dans mee de herfst in

Nu de zomer voorbij is kan je eindelijk je zongebruinde lijf aan de wereld tonen. Omdat je niet eeuwig kan treuren over gedumpte vakantieliefdes bewijst reporter Bo dat er nog redenen genoeg zijn om uit je hol te kruipen.  

De groupie uithangen

Wat? White Lies
Waar? AB, Brussel
Wanneer? 18 en 19 oktober

Ik mag dan al  tien keer het geluk gehad hebben ze live te mogen bezig zien (geen commentaar), vervelen doet dit trio uit Londen nooit. Harry & co komen op 18 (al uitverkocht) en 19 (hoezee, hiervoor zijn nog kaartjes!) oktober hun nieuwste plaat Friends voorstellen in de gezelligste concertzaal die ons land te bieden heeft.

Bang dat je er niks van zal kennen? Shame on you! Maar geen zorgen, er gaat geen White Lies-show voorbij zonder het meebrullen van toppers als Bigger Than Us en Unfinished Business. En wie weet krijg je er zelfs ballonnen van de mannen bovenop.

 

Er zit meer in een liedje dan je denkt

Wat? World Soundtrack Awards Gala & concert
Waar? Capitole, Gent
Wanneer?
19 en 20 oktober

Film Fest Gent is ongetwijfeld mijn cultureel hoogtepunt van dit najaar, met als climax de muzikale afsluiter: de World Soundtrack Awards. Vorig jaar had ik al de eer hier onder andere Alan Silvestri en Patrick Doyle in levende lijve te mogen aanschouwen, en kreeg ik spontaan tranen in de ogen van de live gebrachte soundtracks van Forrest Gump en Love Story.

Centraal dit jaar staat muziek gecomponeerd voor televisie, denk maar aan de soundtracks van Fargo en House of Cards. Zegt een "saaie" awarduitreiking je niks en wil je genieten van de filmmuziek zonder blabla, dan kan je de awards overslaan en naar het WSA Concert gaan.

 

Het spook van de opera

Wat? Medeamaterial
Waar? Vzw Matterhorn, Antwerpen
Wanneer? 1 en 2 december

Mijn opera- ontmaagding was niet om over naar huis te schrijven. Het begon allemaal op een zondag(kater)namiddag toen ik drie uur lang een klassieke voorstelling van Othello probeerde uit te zitten. Ik had dan nog eens een belabberd zicht op het podium, omdat het de enige plaatsen waren die ik me kon veroorloven met mijn studentenbudget.

Later volgde gelukkig nog Medúlladat me al pakken enthousiaster achterliet en met de hoop dat mijn brein toch nog iets van culturele ontwikkeling in zich had.

Het volgende opera- experiment waar ik me aan waag is een productie van de jonge theatermakers van lab.oratorium. Het stelt de superioriteit van de mens in vraag aan de hand van teksten van Heiner Müller. Waarom je hier mee met mij naartoe moet? Medeamaterial is de opera van de toekomst, druipend van de maatschappijkritiek waarbij concepten als de dood en aftakeling eerder regel dan uitzondering zijn.

 

Popcornpret

Wat? La La Land
Waar? Elke zichzelf respecterende bioscoop
Wanneer? Vanaf 30 november

Naar de nieuwste film van wonderkind Damien Chazelle, die dankzij Whiplash al een Oscar op zijn nachtkastje heeft staan, kijk ik al bijna even hard uit als naar de kerstperiode. Een film waarin Ryan Gosling en Emma Stone elkaar al dansend en zingend de liefde verklaren, meer redenen heb je niet nodig om deze datum alvast in je nog veel te lege agenda vast te pinnen. La La Land vertelt de romance tussen een jazzpianist en een actrice, in de setting van het dromerige Los Angeles.

Als musicalfreak kan ik dit uiteraard alleen maar toejuichen, en heel luid "zie je wel!" roepen naar iedereen die proclameerde dat de musicalfilm geen lang leven meer beschoren was.

 

Party hardy

Wat? CINDY
Waar? Sioux, Gent
Wanneer? 7 oktober

Gent heeft mijn gebeden om meer old school-feestjes aanhoord. De befaamde Sioux is klaar om overspoeld te worden door hordes beschonken levensgenieters. CINDY is een terugkerend vrijdagavondconcept waarin hits van Whitney Houston en Duran Duran de norm zijn. Bovendien ben ik blij dat mijn roze beenwarmers eindelijk nog eens uit de kast mogen, want op dit feestje worden niet enkel de beste 80s-popnummer gedraaid, maar is er zelfs een 80s-dresscode. Driewerf hoera!