Nu in de bioscoop: onze favorieten van de Golden Globes

Golden Globes 2017

Annelies
  • 13 jan tot 28 feb 2017

De Golden Globes zijn al uitgereikt - beeldjes staan al te pronken op het nachtkastje van onder andere Ryan Gosling en Emma Stone - en de Oscars komen eraan. Plan die cinema-avond, want deze selectie van winnende en genomineerde films kan je nu gaan bekijken. 

Zing en dans met Ryan Gosling en Emma Stone

Film: La la land

Heb je je al ooit eens afgevraagd hoe een zingende en dansende Ryan Gosling eruitziet? Rep je dan naar de cinema voor La la Land, een dromerige musical van regisseur Damien Chazelle waarin de acteur schittert aan de zijde van Emma Stone als respectievelijk een jazzpianist die maar moeilijk de eindjes aan elkaar weet te knopen en een serveerster die met vallen en opstaan haar droom najaagt om actrice te worden.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van Los Angeles, de stad die je maakt of kraakt als artiest. Dankzij de kleurrijke kostuums en decors wordt LA een la la land met een magisch tintje.

Geen musicalfan? Misschien kan het recordaantal Golden Globes (7!) en de 14 Oscarnominaties die de film in de wacht sleepte, je wel overtuigen. BILL-reporter Tess is nu al fan.

La la land is te zien in Brussel (21/01, 24/01), Antwerpen (21/01, 24/01), Gent (25/01-31/01), Aalst (25/01), Kortrijk (25/01-28/02) en Hasselt (25/01-31/01).

Viggo Mortensen als superdad

Film: Captain Fantastic

Captain Fantastic vertelt het verhaal van vader Ben, vertolkt door Viggo Mortensen, die zijn zes kinderen ver van de westerse samenleving (lees: in het bos) opvoedt. Onder het motto “een gezonde geest in een gezond lichaam”, leert hij hen zelfvoorzienend te zijn door hun eigen voedsel te verzamelen, kritisch na te denken door het lezen van klassiekers en sterker te worden door hen te onderwerpen aan allerhande fysieke proeven. Wanneer het noodlot toeslaat, worden Ben en zijn kinderen gedwongen om binnen te treden in de wereld die zo ver van hen afstond. Wat volgt is een rollercoaster aan emoties, discussies over ouderschap en het zoeken naar eigenheid in een complexe wereld.

Erger jij je ook aan de kwalen van de 21ste eeuw of surf je naar hartenlust mee op de golf van technologie, communicatie en social media? In beide gevallen zal je na het zien van de film op een andere manier naar onze samenleving kijken.

Met zijn prachtvertolking als vader Ben, greep Viggo Mortensen (misschien wel onterecht?) naast de Golden Globe voor beste acteur in de categorie Drama.

Captain Fantastic is te zien in Brussel (13/01-17/01), Antwerpen (15/01-16/01), Gent (13/01-17/01), Bree (29/01) en Tongeren (31/01).

"In moonlight black boys look blue"

Film: Moonlight

Moonlight is gebaseerd op het toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell Alvin McCraney. De film speelt zich af in Miami en vertelt het verhaal van de man Chiron tijdens drie belangrijke periodes in zijn leven: zijn kindertijd, zijn puberteit en zijn leven als volwassen man. Chiron groeit op in een klimaat van drugs en geweld. In zijn omgeving wordt homoseksualiteit niet aanvaard. Wanneer hij begint te worstelen met zijn geaardheid, probeert hij dit (soms tevergeefs) te verbergen, wat leidt tot bittere confrontaties. Met zijn moeder als drugsverslaafde, is hij op zichzelf toegewezen bij zijn zoektocht naar een plaats in de wereld. 

Met homoseksualiteit als prangend thema, won Moonlight de Golden Globe voor beste film in de categorie Drama. Daarnaast sleepte de film nog 5 nominaties in de wacht voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol, beste regie, beste scenario en beste filmmuziek. 

Moonlight verschijnt in de zalen vanaf 01/02 en is te zien op het Pinx festival in Gent op 29/01. 

Nathalie Portman wordt First Lady

Film: Jackie

Het leven van de Kennedy’s en de dramatische moord op president John F. Kennedy werden al meermaals verfilmd. Hoe kan deze film nog verrassen? Het antwoord is simpel: door een originele invalshoek te kiezen. Regisseur Pablo Larraín toont je het leven van First Lady Jacqueline "Jackie" Kennedy, vertolkt door Natalie Portman, in de nasleep van de moord op haar man.

Als je hoopt een antwoord te krijgen op het mysterie rond de moord op John F. Kennedy, dan ben je eraan voor de moeite. In plaats daarvan krijg je wel een unieke inkijk in de storm waarin Jackie Kennedy in 1963 na de moord op haar man  terechtkwam.

Natalie Portman, die in 2011 een Oscar kreeg voor de hoofdrol in Black Swan, bewees nog maar eens haar sterke acteerskills. Ze kreeg dan ook een nominatie als beste actrice in de categorie Drama.

Jackie is te zien in Brussel (24/01) en in de andere zalen vanaf 01/02.

Samen sterk in het weeshuis

Film: Ma vie de Courgette

De tienjarige Icare komt na de dood van zijn moeder, die hem Courgette noemt, in het weeshuis terecht. In het begin moet Courgette even zoeken om zijn plaats te vinden tussen de andere kinderen, maar geleidelijk groeien ze naar elkaar toe en verdedigen ze elkaar door dik en dun. Beladen thema’s krijgen in Ma vie de Courgette een zonnig kantje, mede dankzij de kleurrijk vormgegeven figuurtjes. 

Ma vie de Courgette werd genomineerd voor beste animatiefilm, maar het was Disneyfilm Zootopia/Zootropolis die met de prijs ging lopen. Toch hoeft Ma vie de Courgette niet onder te doen voor die laatste, al was het maar om een ander beeld te krijgen van het weeshuis, dat doorgaans wordt afgebeeld als een grauwe plaats waar kinderen alleen maar ongelukkig kunnen zijn.  

Ma vie de Courgette is te zien in Brussel (13/01-17/01), Leuven (15/01-25/01), Antwerpen (14/01-16/01).