Klaar voor een nieuw seizoen van American Horror Story?

AHS: Hotel

Seizoen 5

Kessy

American Horror Story: Hotel Main Title Sequence

Vandaag (7 oktober) is er eindelijk het langverwachte vijfde seizoen van American Horror Story. Nog slechts een paar dagen de tijd dus voor non-believers om zich te laten overtuigen van de bescheiden genialiteit van deze serie. Vijf redenen:

1. Wat is beter dan een horrorfilm? Een serie horrorverhalen.

Er zijn waarschijnlijk wel duizenden donkere kelders volgestouwd met stapels horrorfilms, maar series? Nee, niet zoveel. Het originele AHS voldoet als één van de weinige gelukkig wel aan al onze griezelbehoeftes. 

You're all I have

2. Je hoeft de vorige seizoenen niet gezien te hebben.

AHS is een "anthology television series", een fancy omschrijving om te zeggen dat ieder seizoen een ander op zichzelf staand verhaal vertelt. Je hoeft de vorige vier seizoenen dus niet gezien te hebben, om nu aan het vijfde te beginnen (maar doe het toch maar gewoon).

De makers van AHS bedenken voor ieder seizoen een ander thema en mysterieuze setting waarbinnen de verhaallijnen van de personages zich ontwikkelen. We zagen al een haunted mansion (AHS Murder House), een pyschiatrisch gesticht uit de jaren 60 (AHS Asylum), een heksengemeenschap (AHS Coven) en een freakshow (AHS Freak Show). Het nieuwe seizoen - en volgens de makers ook meteen het donkerste seizoen tot nu toe - gaat over een sinister hotel vol seriemoordenaars. 

 

3. De serie heeft one hell of a cast

In het vijfde seizoen van AHS komen niemand minder dan Lady Gaga en Naomi Campbell hun acteertalent showen. Wat dat zal geven? Geen idee.

Maar geen paniek, er zijn ook nog een resem rasacteurs die je aan het scherm gekluisterd houden. Kathy Bates (Titanic), Wes Bentley (The Hunger Games)Zachary Quinto (Star Trek), Evan Peters (X-Men: Days of Future Past), Sarah Paulson (12 Years a Slave) en Lily Rabe zijn allemaal toppers, al was het maar omdat ze er ieder seizoen opnieuw in slagen op een geloofwaardige manier een volledig nieuw personage neer te zetten.

En dan was er nog de formidabele Golden Globe-winnares Jessica Lange. Ze speelde achtereenvolgens de valse moeder van een spook, een sadomasochistische non, een almachtige toverkol en de eigenares van een rondtrekkend rariteitenkabinet. Helaas zal ze niet inchecken in AHS Hotel, maar laat dat de pret niet bederven. 

AHS 2

4. Het is meer dan fictie

De verhalen van AHS zijn meer dan alleen maar fucked up fantasietjes van de makers Ryan Murphy en Brad Falchuk. Ieder seizoen bevat ook links naar de werkelijkheid, waargebeurde feiten en historische personen. Zo volgt Coven het nageslacht van de zogezegde overlevers van de Salem Witch Trials, Hotel is gebaseerd op het spooky hotel The Cecil en in Asylum bulkt het van de verwijzingen naar de nazidokter Joseph Mengele. Zelfs Anne Frank verschijnt even ten tonele.

AHS 3

5. De soundtrack is schrikwekkend goed

AHS krijgt het telkens weer voor elkaar om de meest geweldige soundtracks uit te kiezen. Hedendaagse hits worden gecoverd door personages die zovele jaren eerder leefden, waardoor de lyrics plots in een andere context begrepen worden. Maar ook de openingcredits bewijzen telkens weer dat de muziekmakertjes bij AHS weten waarmee ze bezig zijn.

Nog één waarschuwing voor we ons betoog afsluiten: niet geschikt voor broekschijters!