Wat zal Frank Underwood ons nu weer toefluisteren in House of Cards?

House of Cards

Seizoen 4

Elien

House of Cards - Seizoen 4 - Official Trailer - Netflix

Het is zo ver, House of Cards is terug voor een vierde seizoen (op 4 maart). Een ding valt al van bij het begin op in de serie: hoofdpersonage Frank Underwood die doorheen de reeks even tijd neemt om recht in de camera te kijken en jou daar, in je zetel onder je dekentje, rechtstreeks aan te spreken.

Breaking the fourth wall, heet dat dan in vakjargon. Maar Underwood is lang niet de enige die de aandachttrekkende techniek toepast. 

1. House of Cards

De Frank Underwood-serie is niet nieuw: de serie werd gebaseerd op de gelijknamige BBC-reeks uit 1990, waarin een zekere Francis Urquhart (inderdaad, dezelde initialen als Frank Underwood) zichzelf opwerkte tot Britse premier. Ook hij sprak zijn doelpubliek rechtstreeks aan in de camera om zijn donkere gedachten te delen over gebeurtenissen en andere personages.

2. The Fresh Prince of Bel-Air

Van een heel ander kaliber: The Fresh Prince of Bel-Air. Een jonge Will Smith deelt er zijn reacties rechtstreeks met de kijkers. In een aflevering doorbreekt de crew de vierde wand zodanig, dat je personage Carlton ziet lopen van het ene in het andere studiodecor om hem uiteindelijk in het publiek te zien belanden dat live de opname bijwoont.

3. Sex and the City

Na verloop van tijd deed ze het niet meer, maar in de eerste SATC-afleveringen richtte Carrie Bradshaw zich rechtstreeks naar de camera om haar gedachten over haar laatste date of ontmoeting te delen met de kijker.

Geleidelijk aan is de crew van de techniek afgestapt, maar wie het eerste seizoen (her)bekijkt, ziet een Carrie die haar diepste gevoelens voor één keer niet deelt met Samantha, Miranda of Charlotte, maar met jou.

4. Fight Club

Het verhaal van een ietwat schizofreen hoofdpersonage (Edward Norton) dat 's avonds graag in groepsverband zijn tanden laat uitslaan om zo te kunnen omgaan met de beslommeringen van het dagelijkse leven.

Je bekijkt de film vanuit het standpunt van het hoofdpersonage (dat overigens nooit bij naam genoemd wordt), maar er zijn momenten waarop acteur Edward Norton zich direct tot de kijker wendt. Zoals de scène waarin hij met Brad Pitt aka Tyler Durden vertelt hoe die laatste stiekem pornobeelden laat sluipen in familiefilms in de bioscoop.

5. Malcolm in the Middle

Helemaal terug aan de beginjaren 2000 moest de jonge tiener Malcolm het opnemen tegen zijn min of meer geschifte familie. In iedere aflevering vertelt Malcolm ons over het reilen en zeilen in zijn gezin.

Zeker het (her)bekijken waard, al was het maar om acteur Bryan Cranston als geflipte huisvader te zien, vóór zijn glansrol in Breaking Bad.

6. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Ze doet het niet vaak, maar af en toe kijkt actrice Audrey Tautou in dit filmpareltje uit 2001 de kijker recht in de ogen. Spoiler alert voor wie de film nog niet gezien heeft (zijn die er nog?), maar op het einde wendt niet enkel Amélie, maar ook haar vriend zich tot de camera.

7. Deadpool

Last, but not least: Deadpool. Het was al zo in de comics van de antiheld (Wade is er zich zelfs van bewust dat hij zich in een comic bevindt), het was ook zo in de animatieserie Ultimate Spider-Man waarin Deadpool een aflevering te gast was, en het is niet anders in de film: Deadpool staat ervoor gekend zich te richten naar de lezer en kijker, al dan niet op het meest ongelukkige moment of op de minst gepaste manier. Met een pak hilariteit tot gevolg.

 

Zo. En laat dat vierde seizoen van House of Cards nu maar komen. *Knock knock*