Pinx filmfestival: een beetje gay (dat is okay)

BILL's 5 favorieten

Sphinx Gent en Budascoop Kortrijk

Nathalie

Op roadtrip met een vuilbekkende bomma - voor fans van Juno.

  • Sphinx Cinema
  • 28 tot 31 jan 2016
Google maps
location

Eind januari komt Pinx opnieuw uit de kast. Een fris filmfestival dat ver weg blijft van de belegen holebiclichés. Het Gentse festival pakt uit met een pak Belgische premières en doet ook voor het eerst een uitstap naar Kortrijk. En het beste? De examens zijn dan voorbij woop woop! Wij tippen alvast onze 5 favorieten. 

Toegegeven, co-programmator Kevin De Ridder hielp ons stiekem bij het kiezen. Al vroegen we ons af of er met kaskrakers als La Vie d’Adèle in de mainstream nog nood is aan een apart holebifilmfestival.

Kevin: “Ik weet niet of een apart festival nódig is, maar er zijn zoveel toffe films die anders geen publiek vinden. Ik ben ook geen fan van hokjesdenken, maar niet elke film krijgt een grote release zoals Carol. Van onze selectie komt bijna geen enkele film in de cinema."

Grandma 

Wat doe je als je plots ongewenst zwanger blijkt en geen geld hebt voor een abortus? Dan vertrek je met je vuilbekkende bomma op een roadtrip natuurlijk. Oma Lily Tomlin kreeg al een Golden Globe-nominatie voor haar rol. Ideaal voor fans van Juno

Closet Monster 

Een coming out is behoorlijk eng en blijkbaar zelfs stof voor een horrorfilm. Oscar ligt in de knoop met zichzelf en zijn macho vader. Wanneer hij de zorgeloze rebel Wilder ontmoet, voelt hij zich meteen aangetrokken. Uit de kast komen hoeft niet in Dag Allemaal, maar kan dus ook met fantasy en body horror à la Cronenberg

Nasty Baby

Begin van een sprookje anno 2016: een vrouw en een bevriend homokoppel willen samen een kind krijgen. Of er een happy end volgt is onduidelijk, want er is een asshole buurman in het spel. Deze dramedy met Kristin Wiig (die hilarische uit Bridesmaids) won een Teddy Award op de Berlinale. 

 The Danish Girl 

Trans is hip nu Laverne Cox en Caitlyn Jenner wereldwijd covers sieren. Al was Einar Wegener de echte early adopter. In de jaren dertig (!) liet deze Deense kunstschilder zich op de operatietafel omturnen tot Lili Elbe aka de eerste transvrouw. Eddie Redmayne van The Theory of Everything speelt de hoofdrol.

The Amina Profile 

In het pre-Tindertijdperk leert een Canadese op een datingsite een Syrische vrouw kennen. Na wat vurig heen en weer gechat, motiveert ze haar om een blog te starten over haar tumultueuze leven. The gay girl in Damascus wordt wereldwijd opgepikt door de media. Maar wie is Amina eigenlijk? Bestaat ze wel? Dit fascinerende verhaal is een documentaire, maar voelt aan als fictie met thriller allures.