Schoenaerts en Dembélé in De Pleintjes

nummer10 presenteert nieuwe documentaire

Pieter

Foto’s voor Schoenaerts en Dembélé in De Pleintjes

Karim Bachar met Matthias Schoenaerts

Productiehuis nummer10 zoomt met haar documentaire in op het Antwerpse pleintjesvoetbal en haalt daarbij Matthias Schoenaerts en Moussa Dembélé op het scherm. Een interview:

Waarom een documentaire over "pleintjesvoetbal" in Antwerpen?

Maarten Verdoodt (nummer10): “De gemiddelde Vlaming wandelt met snelle tred voorbij de typische pleintjes en de jongeren die er voetballen. Zo ontmoetten we Adnan, die sprak over één voorbijganger die steevast een grote omweg maakt om toch maar niet langs het pleintje te moeten wandelen. Akkoord, er spelen zich in die omgeving misschien ook duistere zaakjes af, maar al het positieve errond weegt veel zwaarder door.”

Mohamed Zemmouri verdient daarvoor heel wat krediet. Hij is al ruim 20 jaar actief op de voetbalpleintjes, als sportcoördinator bij jeugdwerkorganisatie KRAS. Aanvankelijk reed hij met zijn busje langs de pleintjes, om straatvoetballers naar de zaalvoetbaltraining te voeren. Zo is zaalvoetbalclub Borgerhout groot geworden, met allemaal straatvoetballers uit Antwerpen. Die club is nu Futsal Topsport Antwerpen geworden, een topper met bijna uitsluitend voetballers van op de pleintjes. Heel wat pleintjesvoetballers worden overigens later zelf jeugdwerkers.” 

Meer dan voetbal

Was het moeilijk om het vertrouwen van de jongeren te winnen?

“Voor de jongens op zo’n pleintje zijn vertrouwen en respect inderdaad heel belangrijk. we hebben meteen gezegd dat we "hun" pleintjes in beeld zouden brengen zoals ze zijn. Als je dan vier, vijf keer op zo’n pleintje komt, kennen ze jou ook en gaan ze mee in je verhaal. De steun van mannen als Zemmouri en Amar Zouggaghi hielp uiteraard ook. Als je met Amar op Den Bleek komt in Borgerhout, dan zit je meteen goed. De jongeren zijn fier dat iemand van Den Bleek het tot international wist te schoppen.”

Een eigen wereld

Er zitten enkele grote namen in jullie documentaire: Dembélé, Nainggolan, Schoenaerts… hoe wisten jullie hen te overtuigen om mee te werken? 

"Moussa Dembélé zag het meteen zitten, omdat hij zelf goede herinneringen heeft aan het Bisthovenplein in Deurne. Idem dito wat betreft Matthias Schoenaerts, die samen zijn jeugdvriend Karim Bachar in de documentaire voorkomt. Matthias speelde vroeger hele dagen voetbal op straat, omringd door allerlei verschillende culturen. Daar heeft hij naar eigen zeggen heel wat uit opgestoken. Vergeet niet dat het echt een wereld op zich is: Vraag op de pleintjes wie Zemmouri en Bachar kent en iedereen steekt zijn hand op. Vraag wie Matthias Schoenaerts kent, en je hebt minder. Dat toont aan dat voor die gasten de zaken buiten het pleintje toch heel relatief zijn.”

Kan een voetballeek ook van De Pleintjes genieten?

"Absoluut. Radja en Riana verloren vier jaar geleden hun moeder aan kanker. Als ze spreken over hun jeugd op het pleintje op Linkeroever, waar ze vroeger dag in dag uit voetbalden, besef je dat je een verhaal maakt dat veel verder gaat dan alleen maar voetbal. Aan een simpel plein kleven vaak heel wat herinneringen."

Je kan de documentaire De Pleintjes vanaf 7 juni hier downloaden.