Star Wars: meer dan films

Star Wars

Karen Taelman

Foto’s voor Star Wars: meer dan films

Star Wars: The Force Awakens

Journey to star wars

  • 16 tot 31 dec 2015

Oké, dus je kent de films, je hebt ergens nog een plastic lichtzwaard liggen en je kijkt jaloers toe hoe je neefje zijn nieuwe Lego Star Wars-ruimteschip ineen steekt. Maar er is meer. Duik mee in het ruimere Star Wars-universum.

Meer dan films

Star Wars is meer dan alleen bekend van de (ondertussen 7) films. Fans noemen het The extended Star Wars Universe of Star wars Canoneen overkoepelend woord voor all things Star Wars. Over de gebeurtenissen die niet te zien zijn in de films, maar wel te lezen in de boeken, te spelen in de videogames of te bekijken in animatieseries, comics en ga zo maar door. Ze hebben allemaal hun eigen plek in het universum.

Games

Bijna even bekend als de films, zijn de Star Wars-games, waarvan de eerste al verschenen nadat de oorspronkelijke trilogie uitkwam. Zelfs nu zijn de spelletjes van toen nog bekend. De meest recente game in de reeks is Star Wars Battlefront: Battle of Jakku. De game vindt plaats 29 jaar voor de nieuwe film Star Wars: The Force Awakens en is een extra uitbreiding bij de Star Wars Battlefront-game die in november uitkwam. 

Boeken

Elk boek heeft zijn eigen plek op de Star Wars canon-tijdlijn. Er zijn verschillende boekenreeksen die zich in andere tijden en op andere plaatsen afspelen, en zelfs vanuit andere perspectieven verteld worden. Afgelopen jaar werden er nog een pak nieuwe boeken gepubliceerd, zoals Lost Stars van Claudia Gray, een bekende Amerikaanse young adult-schrijfster. 

Stars Wars meets Romeo & Julia. Het verhaal gaat over twee beste vrienden. Ze groeien samen op in moeilijke tijden en vinden zichzelf elk aan een andere kant in de oorlog tussen het Galactische Rijk en de rebellen. Zoals andere nieuwe Star Wars-boeken geeft ook deze hints over de nieuwe film en wordt het als een soort proloog gezien. 

Meer boeken of Comics over Star wars? Goodreads helpt je op weg.

Series

De laatste jaren kregen we al een paar animatieseries over ons heen, zoals Rebels en The Clone Wars.  Stars Wars Rebels is de meeste recente reeks en vindt plaats veertien jaar na de film Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith (de laatste film uit de tweede trilogie) en vijf jaar voor Star Wars Episode IV: A New Hope (de allereerste film). 

In de serie volg je een groep rebellen die getraind worden en op Starship Ghost leven. Ze vechten tegen het Galactische Rijk, terwijl de keizerlijke troepen zoeken naar de laatste Jedi-ridders. 

De nieuwste telg

De zevende film (en nog lang niet de laatste) speelt vanaf vandaag (16/12) in de zalen. Breid je kennis van het Star Wars-universum nog wat uit en verlies je achteraf volledig in het universum, die kerstvakantie is zo ook weer mooi gevuld!

May the force be with you.