Stille Zaterdag means stille films checken

Omdat we deze schatten wel eens durven vergeten

Sam Haeghens

1. Le Voyage dans la lune van Georges Méliès (1902)

Georges Méliès staat gekend als dromer en filmpionier. In Le Voyage dans la lune treden we binnen in zijn fantasiewereld. De film was revolutionair omdat Méliès gebruik maakte van geschilderde decors, geknutselde decorstukken, een theatrale visuele stijl en dissolves als beeldovergang. 

2. Modern Times van Charlie Chaplin (1936)

Er is enige onenigheid of Modern Times eigenlijk wel echt een stille film is. De film werd met geluidsband opgenomen, maar toch wordt er niet in gesproken. De audio wordt enkel gebruikt om het geluid van de machines weer te geven. Charlie Chaplin dreef de spot met de geluidsfilm door dit statement te maken.

Charlie Chaplin blijft een van de iconen van de stille film (en slapstick.) Hij acteerde, regisseerde en componeerde zelf. Modern Times was toen heel actueel aangezien de film ging over een zwerver die aan de bak probeerde komen in een fabriek tijdens the Great Depression.

3. The General van Buster Keaton (1926)

Buster Keaton staat gekend als The Great Stone Face - omdat hij weinig emotie toonde. Hij deed veel stunts en maakte gebruik van psychical comedy. Net zoals Chaplin acteerde en regisseerde hij zelf.  The General is een liefdesverhaal met Keaton de treinstoker als protagonist. Hij maakte nadien ook enkele geluidsfilms.

4. Das Cabinet des Dr. Caligari van Robert Wiene (1920)

Das Cabinet des Dr. Caligari is een Duits expressionistische film. Sommigen zeggen dat het de eerste horrorfilm was. Het was een van de eerste films waarin de flashback als overheersende verhaalstructuur werd gebruikt. 

Er wordt gebruik gemaakt van ongewone camerastandpunten. De decors spreken tot de verbeelding door de hoekige vormen. Hiermee wou Wiene de geflipte leefwereld van de personages visualiseren. 

5. The Artist door Michel Hazanavicius (2011)

Last but not least: The Artist. Deze film is een buitenbeentje omdat hij in 2011 uitkwam. De film gaat over twee filmsterren die elkaar vinden. Het verhaal vindt plaats in Hollywood in de overgang van stille - naar geluidsfilm. En dan heb je nog het hondje. Het hondje(!)