Suicide Squad: de duizend gezichten van The Joker

De geschiedenis van 's werelds akeligste clown

Pieter

Suicide Squad, met Jared Leto als The Joker.

Jared Leto wordt het nieuwe gezicht van Batman's meest iconische booswicht. Hij zal namelijk The Joker spelen in de film Suicide Squad, over een team criminelen dat door de overheid in het geheim op gevaarlijke missies wordt gestuurd (in ruil voor strafvermindering). Check hier de andere gezichten van 's werelds akeligste crimi clown, ondanks zijn 75 lentes nog steeds niet met pensioen. 

1928: Julius Molnar in "The Man Who Laughs"

The Man Who Laughs is misschien wel de spirituele vader van The Joker.  In de film – naar een roman van Victor Hugo – wordt een jongen op een vreselijke manier gestraft voor de misdaden van zijn pa. Zijn gezicht wordt namelijk door een duivelse chirurg permanent vervormd tot een akelige glimlach, om voor altijd te grijnzen bij de gedachte aan zijn idioot van een vader. Daddy issues… 

Juni 1940: Batman #1

In juni van het jaar 1940 verschijnt de eerste Batman-strip. The Joker is vanaf het prille begin de grootste vijand van Bruce Wayne. Oorspronkelijk zou de psychopathische clown al in het eerste issue het loodje leggen, maar de auteurs konden maar geen afscheid nemen van het personage. Resultaat: 75 jaar later zijn hij en Batman nog steeds verwikkeld in een bittere strijd.

De sixties: Cesar Romero 

De prijs voor de meest lachwekkende versie van onze lievelingsnar: Cesar Romero in de tv-serie uit de jaren zestig. In onderstaand fragment verslaat Batman zijn eeuwige rivaal in een surfwedstrijd. Een plotlijn die we eerder bij FC De Kampioenen hadden verwacht. 

1989: Jack Nicholson 

Waar Romero uitblinkt in slapstick, grappen en grollen, portreteert Nicholson voor het eerst een zonder meer duistere versie van hetzelfde personage. Regisseur Tim Burton vertelt wie de man achter de geschifte grappenmaker is, namelijk een bandiet die na een kogel in de wang in een vat chemisch afval sukkelt, en daardoor zowel mentaal als fysiek voor het leven getekend is. 

2008: Heath Ledger

The Dark Knight Rises zal - hoewel het een uitstekende film is - vooral herinnerd worden als de voorlaatste film waarin Heath Ledger voor zijn dood acteerde. Voor zijn prestatie ontving Ledger postuum een Academy Award, en terecht. 

2015: Jokers everywhere

Jared Leto is dus de volgende in een lange rij van topacteurs die zich de iconische glimlach en groene haardos mochten aanmeten. Anno 2015 lijkt The Joker populairder dan ooit, met optredens in games, tekenfilms en zelfs als Lego-mannetje. En dient hij als inspiratie voor menig halloweenfeestje. Op de kunsten van Leto is het wel nog even wachten: Suicide Squad wordt pas in 2016 in de bioscoop verwacht.