Twin Peaks rouwt om Log Lady

R.I.P Catherine E. Coulson

Pieter

Foto’s voor Twin Peaks rouwt om Log Lady

Catherine E. Coulson als Log Lady op de set van Twin Peaks.

Catherine E. Coulson - vooral bekend als de enigmatische Margret Lanterman in Twin Peaks - overleed op 28 september aan de gevolgen van kanker. Ze gaat de annalen in als Log Lady, maar binnen de droomdimensie van David Lynch was ze veel meer dan een zottin met een houten blok. 

Eraserhead

Coulson en Lynch leerde elkaar namelijk al in de jaren zeventig kennen. Eraserhead - Lynch's eerste langspeelfilm - had er zonder haar waarschijnlijk helemaal anders uitgezien. Hoewel ze toen nog werkte als serveuse, nam Coulson achter de schermen verschillende productietaken voor haar rekening. Haar echtgenoot Jack Nance kreeg overigens de hoofdrol in Eraserhead. Coulson stond zelfs een deel van haar loon af, opdat Lynch zijn film zou kunnen afwerken. Daarnaast speelde ze ook enkele scenes in de film, maar die sneuvelden in de montageruimte. 

Amputee 

Tussendoor namen de twee bovendien de kortfim Amputee op. Coulson speelt daarin een vrouw met geamputeerde benen, die een brief probeert te schrijven terwijl een verpleegster haar wonden verzorgt. De film werd gedraaid op de overstock aan filmtape die werd aangekocht voor Eraserhead. Het productiehuis (AFI) twijfelde immers tussen twee soorten, waardoor er een tijdje niet kon gefilmd worden. Lynch wist zijn bazen te overtuigen om hem ondertussen een kortfilm te laten inblikken met het overige materiaal. 

Twin Peaks

Op de set van Eraserhead verklapte Lynch al dat hij een beeld in zijn hoofd had van Coulson met een grote blok hout in haar armen. En vijftien jaar later werkte hij dat oorspronkelijke idee verder uit, door Coulson de rol van Log Lady in Twin Peaks te geven. Margret Lanterman slentert door het spookdorp, altijd in het gezelschap van haar blok. Met dat stuk hout heeft ze een soort van telepatische connectie. Ze spreekt constant in raadsels, voorspellingen die de blok haar toefluistert. 

Twin Peaks 2.0?

Coulson bevestigde eerder al dat ze zou meewerken aan de nieuwe versie van Twin Peaks, als die er ooit komt. Helaas zal ze haar meest iconische rol dus niet opnieuw kunnen vertolken.