Vijf atypische kerstfilms die je niet al honderd keer eerder zag

Vijf kerstfilms

Julie

Het is bijna Kerstmis en daar zijn de honderden zeemzoete kerstfilms terug. Heb je op een koude winteravond geen zin om nog maar eens naar Home Alone te kijken? Deze vijf alternatieven helpen je uit de nood.

1. Tangerine

De film uit 2015 speelt zich af op kerstavond in Los Angeles. De transseksuele prostituee Sin-Dee Rella mag net de gevangenis verlaten na een gevangenisstraf van 28 dagen en ontdekt via hartsvriendin Alexandra dat haar vriend en pooier Chester haar heeft bedrogen met een vrouw. 

Sin-Dee is op wraak uit en gaat samen met Alexandra op zoek naar Chester en de vrouw. Het wordt een wilde kerstnacht waarbij regisseur Sean Baker wil aantonen dat je ook een kerstfilm kan maken door enkel de boodschap die je wil overdragen. Een typische setting met even typische personages zijn hierbij niet noodzakelijk.

Leuk detail: de film werd volledig gefilmd met een iPhone 5s wegens een miniem budget. 

2. A Christmas Tale

Je kent het waarschijnlijk wel, een kerstfilm waar de hele familie wordt uitgenodigd aan tafel om gezellig feest te vieren. Het is een klassieke benadering waar regisseur Arnaud Desplechin een andere inkijk op geeft. Een disfunctionele familie waarvan de moeder (Catherine Deneuve) terminaal ziek is, gaat nog eens met iedereen kerstavond vieren. Hierbij mag verloren zoon Henri natuurlijk niet ontbreken. Het wordt een emotioneel diner vol intriges en een clash tussen familieleden, waar je je toch op een of andere manier mee kan vergelijken.

3. Kiss Kiss Bang Bang

Een aanrader als je op zoek bent naar een actiekomedie en Die Hard net die ene keer te veel hebt gezien. De film met Robert Downey Jr. en Val Kilmer focust zich niet specifiek op Kerstmis, maar bevat wel verschillende elementen die er naar gaan verwijzen. Niet elke film hoeft gedurende de kerstperiode over familie en vrienden te gaan. Je kan het thema ook gebruiken als een achtergrond.

Val Kilmer is een privédetective die vergezeld wordt door een beginnend acteur (Downey Jr.) die onderzoek doet voor een rol in Los Angeles. De twee worden getuige van een moord wat ervoor zorgt dat ze van de ene bizarre situatie in de andere terechtkomen.

4. C.R.A.Z.Y.

Zac Beaulieu wordt in 1960 geboren op Kerstmis, iets waar zijn katholieke moeder zeer trots op is. De film volgt hem in de jaren 60 en 70 tijdens zijn jeugd. Een periode waarin hij vooral zijn vader niet wil teleurstellen dat hij geen stereotype man is. Dat wordt steeds moeilijker voor hem, wanneer hij zich meer begint te vinden in zijn homoseksualiteit. De herkenningspunten in de film zijn de verschillende verjaardagen van Zac. Een dag vol feest voor zijn familie behalve voor Zac zelf.

5. Christmas, Again

De lowbudget indiefilm, gemaakt door regisseur Charles Poekel, volgt het verhaal van een kerstbomenverkoper in Brooklyn. Zijn wereld is ingestort nadat zijn relatie op de klippen is gelopen, hij in een trailer is gaan wonen en de nachtshift moet werken. Die neerwaartse spiraal kent een einde wanneer hij een vrouw ontmoet die ligt te slapen op een bankje in het park.