Vijf toppers van onze filmreporter: Matthias

2013 in vijf filmische hoogtepunten

Matthias

Video’s voor Vijf toppers van onze filmreporter: Matthias

Beste Film: Before Midnight

1. Beste film

Before Midnight

Bedrieglijk eenvoudige cinema die de meest praktische levensles over groeien in een liefdevolle relatie naar het scherm vertaalt. Het derde deel in een ongeëvenaarde en speelse trilogie waar de passie, humor en levenslust van afspatten. Het onvergetelijke koppel Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) is een tijdloze creatie van Richard Linklater; Before Midnight als (voorlopig) sluitstuk is alles wat een filmfanaat zich kan wensen en zoveel meer.

Andere absolute toppers dit jaar: Moebius (Kim Ki-duk), Child's Pose (Calin Peter Netzer), Upstream Color (Shane Carruth).

2. Favoriete Soundtrack

Inside Llewyn Davis

Voor de muziek in Inside Llewyn Davis wisten The Coen Brothers de legendarische T Bone Burnett te strikken. Daarenboven geven bekende namen zoals Justin Timberlake, Marcus Mumford (van Mumford & Sons) en ook de grote Bob Dylan het beste van zichzelf. 

3. Meest inspirerende filmprestatie

Robin Wright in The Congress

Omdat Robin Wrights rol van uitgerangeerde actrice – in animatie en live-versie – in The Congress één van de meest veelzijdige en diepgaande personages van het laatste decennium oplevert.

4. Herontdekte filmparel in 2013

Au revoir les enfants

Een film van de Franse regisseur Louis Malle uit 1987 die een pijnlijke geschiedenis op een bijzonder tastbare en unieke manier benadert en de jeugdjaren van kinderen in oorlogstijd met bezieling en verrassende complexiteit weergeeft.

5. Meest geniale verrassing in een film

De douchescène van Mia Wasikowska in

Stoker 

Chan-wook Park kan de voorliefde voor suspense en surprise niet onder stoelen of banken steken én toont met bravoure de kunst van bezield métieraanhanger in Stoker, met dank aan inspiratiebron Hitchcock.