Vijf toppers van onze filmreporter: Stéfanie

2013 in vijf filmische hoogtepunten

Stéfanie

Video’s voor Vijf toppers van onze filmreporter: Stéfanie

Beste Film: Upstream Color

1. Beste film

Upstream Color

Romance, mysterie, thriller, science-fiction: Upstream Color lijkt in geen enkel plaatje te passen. Het verhaal - als we er al een terugvonden - is ontsproten uit de bijzondere verbeelding van Shane Caruth, en vraagt al evenveel verbeelding van de kijker. Maar wanneer je volledig bereid bent dit poëtisch pareltje over je heen te laten komen en op te nemen (poreus, zo je wil), krijg je er veel voor terug. 

Andere absolute toppers dit jaar: The Kings of Summer (Jordan Vogt-Roberts), Mud (Jeff Nichols), en Amour (Michael Haneke).

2. Favoriete Soundtrack

The Spectacular Now

Coming-of-age films zijn vaak een garantie op een stevige, onderbouwde soundtrack. Denk maar aan Almost Famous (Cameron Crowe) of Submarine (Richard Ayoade). Onder andere Kurt Vile, Ariel's Pink Haunted Graffiti en Phosphorescent zijn enkele troubadouren van de subtiele achtergronddeuntjes in dit zomers liefdesverhaal.

3. Meest inspirerende filmprestatie

Cate Blanchett in

Blue Jasmine

Cate Blanchett hoefde ons allang niet meer te overtuigen. Woody Allen, daarentegen, had iets goed te maken. Na het onovertuigende Midnight in Paris en To Rome with Love is onze favoriete neurotische regisseur terug. Zonder de grondverzettende prestatie van zijn leading lady was dit niet gelukt. Haar voortdurende staat van ontkenning, haar koppigheid en haar uiteindelijke kwetsbaarheid zinderen nog na.

4. Herontdekte filmparel

The Man Who Wasn't There

(2010, Joel & Ethan Coen)

Billy Bob Thornton is Ed Crane, een kapper met een bescheiden leven, getrouwd met Doris (Frances McDormand), een boekhoudster met een alcoholprobleem. Ed bedenkt een plan om Doris' baas Big Dave, gespeeld door de wijlen James Gandolfini, te blackmailen. De broertjes Coen zouden de broertjes Coen niet zijn, mocht alles niet hopeloos uit de hand lopen.

5. Acteur die zichzelf het best te kakken zet

Michael Cera in

This Is the End

Menig acteur werd genomineerd in deze categorie dit jaar: Sofia Vergara in Machete Kills, James Franco in Spring Breakers, de volledige cast van Movie 43. Maar de overtuigende winnaar is Michael Cera, bekend als onhandige maar, stiekem, ideale schoonzoon, gaat er in This Is the End los over. Weg van de wereld en meestal halfnaakt: Cera wil z'n brave imago duidelijk van zich afschudden. This Is the End was alvast een goed begin.