Visual Artist: Alexander Stragier

BILL Awards

Categorie: Zien

Eva

In de eerste plaats een ondernemer, in de tweede plaats visual artist: meet Alexander Stragier. BILL nomineert de jonge Roeselarenaar voor een BILL Award in de Categorie 'Zien'.

Zijn meest recente tentoonstelling '8800 in een ander licht' is moeilijk te omschrijven. Foto's en filmpjes doen bovendien onrecht aan zijn werk. Wat Stragier creëert is een totaalspektakel met beeld, geluid en animatie. Alexander Stragier: “Ik nam zes zwart-witfoto’s van Roeselare, drukte ze op grote doeken en gaf er een nieuwe dimensie aan door er animatie en geluid aan toe te voegen. Het publiek kon in een exporuimte het audiovisueel spel van dichtbij ervaren.”

Carte blanche

Welke projecten staan nog op jouw agenda?

“Vooral visuele projecten voor privé-evenementen. Verder ben ik altijd op zoek naar mogelijkheden om mijn werk aan zo veel mogelijk mensen voor te stellen. Ik ben constant van alles aan het bedenken. Ik probeer elk project te doen in opdracht van iemand, want ik moet mijn bedrijf draaiende houden. (lacht) Maar eigenlijk ben ik non-stop met nieuwe dingen bezig.”

Neem je enkel projecten aan die stroken met jouw visie?

“Voorlopig heb ik van elke klant carte blanche gekregen. Natuurlijk werk ik naargelang de visie van een bedrijf, maar dan nog ben ik vrij om mijn idee uit te werken. Ik krijg een thema of een begrip voorgeschoteld en daar ga ik mee aan de slag.”

Geen luxepositie

Jouw werk is heel vernieuwend en is je niet vaak voorgedaan. Zegen of een vloek?

“Net omdat het vrij nieuw is, heb ik heel veel vrijheid. Ik kan mezelf ruimte geven om te groeien. Als je iets doet dat al lang bestaat, is een bepaald niveau vereist en daar moet je altijd proberen over te gaan. Ook ik stel telkens een hogere eis aan mezelf, maar heb de nodige ademruimte.”

Ik zou durven zeggen dat je in een luxepositie zit. Al ben je zelf natuurlijk je grootste criticus.

“Een luxepositie zou ik het niet meteen noemen. Mijn projecten zijn heel duur en mijn bedrijf is nog klein. (lacht) Ik heb heel veel geleerd door mijn voorbeelden te analyseren. Nu probeer ik zo veel mogelijk een eigen stijl en techniek te creëren. Het is een kunst om al je invloeden samen te brengen tot iets nieuws.”

Van de grond

Wat is je droomproject?

“Ik wil eigenlijk vooral blijven doen wat ik nu doe. Mijn grootste droom is om aan het hoofd te staan van de visuele act van een artiest die internationaal tourt. Zelf beslissingen maken over de visuals, mijn eigen invulling geven … dat zou zalig zijn."

Waarom moeten we op jou stemmen?

“Omdat ik heel ambitieus ben en omdat ik de steun kan gebruiken. Hoe meer vooruitgang ik boek, hoe sterker mijn audiovisueel werk kan worden.. Hoe sneller ik van de grond kom, hoe beter. (lacht)

"Het is een taboe, maar ik kan intens genieten van het niets doen."

Kunstenaar vs. ondernemer

Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?

“Heel veel investeren en mezelf voorzien van het beste en het nieuwste materiaal. Ik zou zowel zelf experimenteren als andere jongeren de kans geven om bij te leren.”

Gekke aankopen zijn niet aan jou besteed? Alles voor de kunst?

“Wel,  ik ben zo’n beetje gebombardeerd tot kunstenaar maar ik beschouw mezelf in eerste plaats als ondernemer. Als je onderneming faalt, ben je als kunstenaar niet veel meer waard. Ik zou graag een succesvol bedrijf uit de grond stampen."

Wat is je favoriete guilty pleasure?

“Het is een taboe geworden in onze maatschappij, maar ik geniet er intens van om af en toe eens niets te doen. Op een stoel zitten en gewoon wat rond me heen kijken: heerlijk.”