Voel je de force als je de nieuwe Star Wars in 4DX gaat bekijken?

Star Wars: The Last Jedi

Rian Johnson

Tess

Vanaf vandaag, 13 december, openen de eerste 4DX-filmzalen in ons land de deuren. Niet geheel toevallig samen met de release van Star Wars: The Last Jedi. BILL-reporter Tess test het uit. 

Cinema in 4DX, het klinkt allemaal heel futuristisch en het belooft mijn bioscoopervaring naar een vierdimensionaal niveau te tillen onder het motto: "Kijkers worden zelf deel van de actie". Will the force be with(in) me?

Wat mag ik nog meer verwachten? "Bewegende stoelen en omgevingseffecten zoals wind, water, geur en licht, perfect gesynchroniseerd met de actie op het scherm, zorgen voor een ongekend immersieve 4D-filmervaring die alle zintuigen prikkelt."

"Hetzelfde gevoel bekruipt me als wanneer ik voor de allereerste keer in een pretparkattractie stap."

Als ik aankom bij Kinepolis bekruipt me hetzelfde gevoel als wanneer ik voor de allereerste keer in een pretparkattractie stap: een beetje bang voor wat komen zal, de onbekende thrill. Ik stap een tikkeltje nerveus de volledig omgebouwde zaal binnen, die dezelfde geur heeft als een spiksplinternieuwe auto. De stoelen zijn groter dan in een andere zaal, ze hebben een voetleuning en vertonen verder verdacht veel gelijkenissen met de zitjes in een achtbaan. Onbewust tasten mijn handen de zijkanten af, op zoek naar een gordel die er natuurlijk niet is.

Ik zet me schrap, bereid me mentaal helemaal voor om mee de Dark Side te bestrijden. Maar eerst... de safety features. "Gaat het er hier zometeen echt zo wild aan toe dat er veiligheidsvoorschriften nodig zijn?", jaagt het door mijn hoofd. Maar de voorschriften zijn mild: kinderen kleiner dan een meter zijn niet toegestaan, net als warme dranken. En je loopt best niet rond tijdens de film, aangezien de zetels voortdurend bewegen. Check! 

En actie!

Gif Star Wars

De eerste bewegingen van mijn stoel vind ik lachwekkend, en ik hoor rond mij dat ik zeker niet de enige ben. Vanuit de hele zaal duiken lachkreetjes op en zelf zit ik met een dwaze glimlach op mijn gezicht gedurende het eerste kwartier.

Tijdens de vlieg- en vechtscènes later worden de bewegingen veel heviger - dat lachen is me ondertussen vergaan - en voel ik de kogels en lasers langs mijn gezicht heen blazen. Onwillekeurig zak ik een beetje dieper weg in mijn stoel om mezelf te beschermen tegen de aanvallen van the Dark Side. Ik voel me eerder een makkelijke prooi dan dat ik het gevoel heb een held te zijn die dapper de strijd aangaat.

Maar ondanks het feit dat de bewegende, vibrerende en duwtjesgevende stoel het opvallendste element is van de 4DX, geniet ik vooral van de kleinere effecten. Het kleine windbriesje door mijn haren bij beelden van het eiland waarop Luke Skywalker zich heeft afgezonderd en de regendruppeltjes die synchroon op zowel Rey haar gezicht als dat van mezelf vallen. Maar misschien wel het allercoolste, is dat het hele Star Wars-universum nu ook een geur krijgt.

Het verdict

The force is sterker aanwezig dan ooit en je kan je beter inleven in de gevoelens van de karakters in de film. Bovendien ontnemen de bewegende stoelen je elke mogelijkheid om je aandacht te laten verslappen. Schrikeffecten maken de beleving ook intenser. Een film als The last Jedi is gemaakt om beleefd te worden en de 4DX-ervaring draagt daar ook toe bij.

Kylo Approves

Betekent dat nu dat ik voortaan elke actiefilm in 4DX wil gaan bekijken? Daar heb ik een beetje mijn twijfels bij. Het is vooral de eerste ervaring en het nieuwe ervan dat me triggert, de open verwachtingen. Ik ben benieuwd hoe de bewegings- en omgevingseffecten aangepakt zouden worden bij een minder actiegerichte film.

Hoe dan ook is Star Wars: The Last Jedi de perfecte film voor een eerste 4DX-ervaring. Probeer het vooral zelf eens uit en hou daarbij rekening met deze tips van een ervaringsdeskundige:

6 tips voor een optimale beleving van 4DX:

  • Draag geen watergevoelige kledij (hoewel de zetels voorzien zijn van een knop om de watereffecten uit te zetten, maar dat is toch ook zonde, niet waar?).

  • Voor een optimale geurbeleving: ga niet naar de film met een verkoudheid.

  • Draag je haren los voor een optimale windbeleving.

  • Popcorn is toegestaan tijdens de films in 4DX, maar je eet best het uitpuilende laagje al op voor de film begint. De schoonmaakploeg zal je dankbaar zijn.

  • Vergeet geen dekseltje te plaatsen op je drankbeker.

  • Aan de vrouwen: een sportbeha is geen overbodige luxe.

 

 

Star Wars: The Last Jedi speelt nu in de bioscoop. Voor info en tickets over de 4DX-voorstellingen moet je hier zijn.