Vrolijkheid troef in La La Land

La La Land - Damien Chazelle

Tess

La La Land - Official Trailer

De slokop van de afgelopen Golden Globes, de Oscarfavoriet en de nieuwe film van Damien Chazelle (bekend van Whiplash) speelt nu in de Belgische zalen: Welkom in La La Land.

Toen ik eerst hoorde dat er een nieuwe film op komst was van Damien Chazelle was ik meteen opgetogen, van zijn grote doorbraakfilm Whiplash (goed voor drie Oscars) had ik immers ontzettend genoten.  Mijn aanvankelijke enthousiasme werd getemperd, toen ik hoorde dat het om een musicalfilm ging. Ik krijg steeds een onbehaaglijk gevoel van awkwardness bij de overgang van spreken naar zingen in dergelijke films. Maar toch, La La Land heeft me weten te overtuigen. Musicalgek of niet, deze film laat je niet los. En wel om volgende redenen:

1. Instant Happiness

Ondanks mijn ietwat sceptische houding vooraf ligt er vanaf de eerste scène een glimlach op mijn gezicht die soms zelfs ontaardt in een luide grinnik. Ik betrap mijn voeten er meermaals op mee te wiebelen op de maat van de liedjes. Een onderdompeling in La La Land staat garant voor een lichtzinnig geluksgevoel en doet je spontaan wensen dat het leven een beetje meer was zoals een musical.

Dansende vrouw

2. Even weg van de serieuze realiteit

Hoofdrolspeelster Emma Stone noemt de film zelf: "Een aanval tegen het cynisme", en dat is het ook. Een oproep om je dromen achterna te jagen tot je erbij neervalt. De film is ook een twee uur durende ontsnapping aan de serieuze realiteit van het alledaagse. Gewoon even mee wegdromen in een wereld waar alles mogelijk is.

3. Geen ouderwetse musical

Natuurlijk is La La Land een nostalgische knipoog naar het musicalverleden van Hollywood, maar er zitten ook veel vernieuwende en moderne elementen in. Chazelle heeft er zijn eigen ding mee gedaan en blaast een nieuwe wind in het musicalgenre. Oh en de film is ook doordrenkt met een goede portie humor!

4. And the oscar goes to…

 

La La Land werd al met veel enthousiasme onthaald op het Filmfestival van Venetië, verbrak records op de Golden Globes (de film ging met zeven awards naar huis) en heel wat experts voorspellen nu al dat de film minstens enkele Oscars zal binnenhalen. Dat valt natuurlijk nog af te wachten, maar het is alvast een extra reden om je naar de filmzaal te reppen en zelf je oordeel te vellen. (Al was het maar om helemaal mee te zijn met de Oscarpraatjes).

 

5. Ryan Gosling

Heeft deze reden echt meer uitleg nodig? Ik geloof van niet.

gif