Waarom kortfilms mega-awesome zijn

Ode aan de kortfilm

Jana

Foto’s voor Waarom kortfilms mega-awesome zijn

DVD Selected Shorts 19

Als het concept "kortfilm" je een beetje exotisch in de oren klinkt, is dat niet zo vreemd, maar wel jammer. Bij deze: een ode aan de korte film en haar makers - of waarom kortfilms mega-awesome zijn en wat meer aandacht mogen krijgen.

1. Kortfilms zijn KORT.

Jawel meneer. Dat maakt ze een ideaal alternatief voor die vijfde herbekijken van How I Met Your Mother waarmee je, bij gebrek aan inspiratie, je vrije momentjes of (blok)pauzes aan het vullen bent.

2. Less is more.

No bullshit hier. Geen lang uitgesponnen, overbodig drama. Kortfilms zeggen waar het op staat in doorgaans minder dan een halfuur en laten geen ruimte om er hopen doekjes om te winden. Dat maakt hun stijl helemaal anders dan langspeelfilms.

Dus de logica “ik kijk beter langspeelfilms dan kortfilms, want langer = meer”, die klopt voor. gene. meter.

3. Kortfilmmakers zijn casual.

Glamoureuze Hollywoodwolkjes als dagelijkse kost? Da’s vriendelijk, maar nee bedankt. Ik ben Edward Cullen niet. Ik ben de zoveelste twintiger die moet knokken om wat centen bijeen te sprokkelen.

Het merendeel van de kortfilmmakers zijn filmstudenten, of net afgestudeerden. Het zijn jonge gasten die hart, ziel en al hun zakgeld (plus de opbrengst van één of andere wafelenbak) in een me-ga-wijs project hebben gestoken.

Naast wat ze op de schoolbanken leren over de knopjes op een camera zoeken ze hun eigen stijl en zijn al hyperexcited wanneer hun film in de kleinste en enige zaal van één of ander alternatief bioscoopje vertoond wordt.

Maar … waar zijn kortfilms dan?

Dat kortfilms in een soort van niche lijken te zitten, is onbegrijpelijk en schandalig. Élke filmmaker die op deze aardbol rondloopt heeft z’n eerste stappen gezet door kortfilms te maken. Het is het formaat waarin het meest geëxperimenteerd wordt, het genre dat het minst aan commerciële touwtjes vasthangt, de kunst waarin er sowieso voor ieder iets te vinden is. Tijd voor wat meer waardering dus.

Binnenkort komt het grootste kortfilmfeest van het jaar er weer aan: het Kortfilmfestival van Leuven, waarop je je hélemaal kan laten onderdompelen in deze wondere wereld. (Wij selecteerden alvast drie tips).

Is Leuven wat ver, of wil je niet wachten? Dan is de dvd-reeks Selected Shorts een goede plaats om te starten. In de recentste editie, nummer 19, kan je genieten van onder andere Bevergemnaar en kortfilmhabitué Wim Willaert, en andere klinkende namen zoals Barbara Sarafian en Stefaan Degand.

Enjoy! #Kortiscool