Waarom Pedro Almodóvar en de pers ongelijk hebben

Hoort Netflix op het Filmfestival van Cannes of niet?

Janne

Natuurlijk mag Netflix meedingen naar de Gouden Palm, vindt onze reporter in Cannes.

Kinderachtig

Nog voor de start van het filmfestival laat de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar uitschijnen dat twee films in de competitie al zeker niet in aanmerking komen voor de hoofdprijs, als het van hem afhangt. Okja en The Meyerowitz Stories zijn namelijk afkomstig uit de stal van Netflix, niet uit het traditionele filmcircuit. Ook de pers liet (letterlijk) van zich horen: bij het verschijnen van het Netflix-logo bij de eerste persvertoning van Okja weerklonk luid boegeroep. Een kinderachtig stelletje onsportievelingen, vind je ook niet? Ik neem even het "probleem" onder de loep.

(Beeld uit The Meyerowitz Stories)

Het kleine scherm

Almodóvar wijst op het belang van "de bioscoopervaring". Oké, akkoord, het is leuk om in het weekend eens met je vrienden naar de film te gaan. Maar het is al minder leuk dat een ticket vaak 10 euro kost, de drank pokkeduur is en je moet betalen om naar het toilet te gaan.

Op vlak van toegankelijkheid kan dat stukken beter, en dat is exact wat Netflix biedt: voor 8 euro kijk je een hele maand zoveel films en series als je wil. Vanuit je eigen zetel, met je eigen toilet om de hoek en zonder buiten te moeten komen. Soms kan je die bioscoopervaring gewoon missen als de pest. En wie het grote scherm echt mist, investeert wel in een projector. Meer mensen die op een toegankelijke manier meer (legaal) films kijken: wat is het probleem?

"Meer mensen die op een toegankelijke manier meer (legaal) films kijken: wat is het probleem?"

Prehistorische regels

Na de persconferentie over de deelnemende films aan de 70ste editie van het festival, barstte het circus los. De Fransen zijn kwaad. Want kort na het festival worden Okja en The Meyerowitz Stories, net zoals alle Netflix Originals, beschikbaar gemaakt op de dienst voor alle abonnees. Ze komen dus niet over enkele maanden in de zalen, zoals andere films. En in Frankrijk geldt de regel: films mogen pas 3 jaar na bioscooprelease op streamingsdiensten terechtkomen. Say what? Prehistorisch regels zoals deze doen meer kwaad dan goed voor de filmsector. Want wat doet iemand die geen drie jaar wil wachten op een film? Juist ja, hem illegaal downloaden.

Tot goedkeuring van velen heeft het Filmfestival van Cannes alvast beslist vanaf volgend jaar de regel te respecteren dat enkel films die ook in de zalen zullen komen geselecteerd kunnen worden voor het festival. Een flauwe zet om de kwade geesten terug gunstig te stemmen, maar vooral een grote misser voor de geloofwaardigheid, concurrentie en kwaliteit van het festival.

Mogelijkheden

Cannes mist met deze beslissing de trein naar de toekomst, maar dat is their loss. Netflix geeft schrijvers en regisseurs de kans om films en series te maken die anders nooit geproduceerd zouden raken. Het bewijst in elk genre en in elke stijl dat de genomen risico's relevant en succesvol zijn, zonder zich ergens iets van aan te trekken.

Bedankt, Netflix, voor de series 13 Reasons Why, Orange Is the New Black, The Get Down en voor het vrijmaken van ongekende budgetten (The Crown is de duurste serie aller tijden) om creativiteit, talent en storytelling te stimuleren. Ik ben er zeker van dat de films op dezelfde springplank van succes zullen volgen, en een ander filmfestival dit ook zal durven te erkennen.

En de films?

Ik zag zelf The Meyerowitz Stories afgelopen weekend en kon de prent met Dustin Hoffman, Ben Stiller en Emma Thompson meer dan smaken. Ongeveer halverwege besefte ik dat de ergernis die ik voelde voor de disfunctionele familie waar het verhaal over gaat, helemaal bedoeld is door regisseur Noah Baumbach, waarna ik verder joelend genoot van de kritiek op het gedrag van de moderne mens. Okja (een Zuid-Koreaanse film met onder andere Tilda Swinton) heb ik helaas gemist, maar hé, volgende maand bekijk ik hem toch gewoon op Netflix?

(Beeld uit Okja)

Volg de avonturen van BILL-reporter Janne in Cannes op Facebook, Snapchat en Instagram!