Wat brengt februari in de bioscoop?

Oscarnominaties bij de vleet

Stéfanie

1. Dallas Buyers Club

Door: Jean-Marc Vallée

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) is een redneck die er niet om verlegen zit zijn dagen te slijten met overdadig veel alcohol, drugs en vrouwen. Tot bij hem aids wordt vastgesteld en dokters hem nog dertig dagen te leven geven. Zowel McConaughey als Jared Leto (voor de gelegenheid als overtuigende dragqueen) gingen op dieet voor hun rol, maar verdienen hun Oscar voor veel meer dan dat.

Wanneer? Vanaf 5 februari

Kans op hoeveel gouden beeldjes? 5 

 

2. American Hustle

Door: David O. Russell

Een bende gewiekste oplichters en een undercoveroperatie van de FBI in het New Jersey van de jaren 70. Ziedaar de basis van Russels nieuwste prent, met Oscarnominaties in elke acteercategorie. We zien zowaar een patroon opduiken bij David O. Russel: vorig jaar gebeurde hetzelfde voor zijn Silver Linings Playbook. Toen stommelde Jennifer Lawrence de trappen op voor haar Beste Actrice-beeldje. Hopelijk heeft ze ondertussen wat geoefend, want dit jaar maakt ze opnieuw kans op een beeldje voor Beste  Vrouwelijke Bijrol in American Hustle.

Wanneer? Vanaf 12 februari

Kans op hoeveel gouden beeldjes? 10

 

3. Nebraska 

Door: Alexander Payne

Een verwarde oude man (Bruce Dern) wordt tegengehouden door de politie. Hij is vastberaden om naar Nebraska te geraken, om er één miljoen dollar op te halen die hij gewonnen heeft. Zijn verhaal kan echter op weinig steun rekenen, en z'n familie wil de man in een verzorgingstehuis laten opnemen. Tot zoonlief (Will Forte) beslist op zijn onmogelijke verzoek in te gaan: het begin van een onvergetelijke roadtrip. Nebraska won onlangs de prijs voor Beste Film (Publieksprijs) op het International Film Festival Rotterdam en doet het hopelijk even goed op de Oscars.

Wanneer? Vanaf 19 februari

Kans op hoeveel gouden beeldjes? 6

4. Saving Mr. Banks

Door: John Lee Hancock

Walt Disney in een film van Disney over een film van Walt Disney: Twintig jaar lang smeekte Walt Disney (Tom Hanks) schrijfster P.L. Travers (een heerlijk irritante Emma Thompson) om haar roman Mary Poppins door hem te laten verfilmen. De schrijfster - die allesbehalve fan was van de protserige Disney - wou haar kinderjuf niet zomaar ten prooi laten vallen aan het commerciële Hollywood. Met zeer leuke bijrollen van Jason Schwartzmann en Paul Giamatti.

Wanneer? Vanaf 26 februari

Kans op hoeveel gouden beeldjes? 1

 

5. Only Lovers Left Alive

Door: Jim Jarmusch

Oké, we hebben een klein beetje gelogen: Only Lovers Left Alive maakt geen kans op een Oscar. Noem het een leugentje om bestwil, want deze film is er eentje die je niet over het hoofd mag zien. Adam (Tom Hiddleston), Eve (Tilda Swinton), Ava (Mia Wasikowska) en Marlowe (John Hurt) vormen een vampierengezinnetje dat hun dagen doorbrengt met spelletjes schaak, danspartijtjes en opeenvolgende depressies.

Wanneer? Vanaf 19 februari

Kans op hoeveel gouden beeldjes? Wie heeft er Oscars nodig als je Jim Jarmusch hebt?