Wat zit er in de filmcollectie van Katelijne?

Van lama's tot superhelden, gekluisterd aan de buis.

Katelijne

Video’s voor Wat zit er in de filmcollectie van Katelijne?

The Emperor's New Groove - Trailer

België en slecht weer, het zijn bijna synoniemen. BILL-reporter Katelijne dook voor jou in haar filmcollectie en lijstte haar all time favorites op. Negeer de regen buiten en reserveer alvast je plekje voor de tv (of laptop).

Favoriete Disneyfilm:

Mijn oogjes begonnen spontaan te blinken wanneer de dikke videocassette in de videorecorder gepropt werd. Na de eerste minuten van de film, verstoord door grijze banden, de slijtage veroorzaakt door het bingewatchen, werd er de rest van de film geen woord meer gerept. Enkel zachtjes meeneuriën met de liedjes was toegestaan.

Mijn favoriete Disneyfilm aller tijden is Keizer Kuzco. Willen of niet, je leeft mee met de egoïstische keizer Kuzco die onverwacht in een lama verandert. Zijn kwaadaardige en extreem gerimpelde raadsdame Yzma probeert samen met haar niet al te snuggere hulpje Kronk de macht over het keizerrijk over te nemen, wat tot heel wat hilarische scènes leidt. De slecht gedragende lama probeert samen met de boer Pacha hun evil plan te dwarsbomen. Als Kuzcotopia echt zou bestaan, dan zou ik me zeker aan een plonsje wagen.

Heftigste tearjerker:

Hartpijn gegarandeerd bij het kijken van Atonement. Cecilia Tallis (Keira Knightley) en Robbie Turner (James McAvoy) geven, na een deskundige opbouw van de spanning, blijk van hun gevoelens voor elkaar en dan gaat alles mis. Cecilia's kleine zusje Briony (op verschillende leeftijden vertolkt door Saoirse Ronan, Romola Garai en Vanessa Redgrave) beschuldigt Robbie ervan de verkrachter van hun nichtje te zijn, waarop zijn arrestatie volgt. Gefrustreerd tegen het scherm roepen dat Robbie onschuldig is, werkt tot op de dag van vandaag niet. Het wordt alleen maar erger wanneer de oorlog uitbreekt en Robbie ten strijde trekt.

Een feelgood-einde lijkt in zicht wanneer Briony, later een succesvol schrijfster, in een televisieshow vertelt hoe de twee geliefden elkaar terugvinden. Eens een leugenaar, altijd een leugenaar. Briony verzint - helaas pindakaas - dit einde om haar schuldgevoel te verkleinen.

Een verwoestend bedrog dat niet alleen de levens van de twee geliefden om zeep helpt, maar ook de kijker tot een hoopje ellende op de zetel reduceert. Time heals, dus niet kijken is geen optie. Ondanks de stapel papieren zakdoekjes die je nodig hebt om erdoor te komen, is deze film echt genieten.

Popcornpre(n)t:

Marvel is een cinema-avond waard. Bovendien lenen de films zich goed voor een marathon of blokpauze binnen de veilige muren van je huis, waar niemand je niet zo flatterende onesie of vettig haar kan zien. Mijn favorieten in het Marveloeuvre zijn de X-Men-films en dan vooral de laatsten waarin professor X (Patrick Stewart en James McAvoy) en Magneto (Ian McKellen en Michael Fassbender) om je aandacht strijden. Ook Deadpool (Ryan Reynolds) kan ik best smaken.

Wat de Marvelfilms de moeite maakt? De humor. Boordenvol, soms flauwe, grapjes kan je niet anders dan grinniken tijdens het kijken van de films. Bad day? Zet een Marvelfilm op en bewonder de atletische moves van de superhelden. Daarnaast kan je uren discussiëren over welke krachten jij zou willen om de wereld te veroveren.

Jeugdsentiment:

Ik ben lid van de Harry Potter-generatie. De eerste films kwamen standaard tijdens de feestperiode uit, wat leidde tot een traditie in onze familie. Nu nog worden mijn knieën een beetje week en maakt mijn hart een vreugdesprongetje wanneer ik de beginmelodie hoor: episch! Dat de films en ook die begintune langzaam donkerder werden, liep parallel met het ouder worden. 

Maar eerlijk is eerlijk, ik heb toch een haat-liefdeverhouding met de films. De verhaallijnen zijn zalig en de decors en kostuums prachtig, kortom een magische ervaring. Daar tegenover staan de acteerprestaties, die menig tenengekrul veroorzaken. Toch kan ik niet anders dan van tijd tot tijd enthousiast een Harry Potter-avond met vrienden houden en alle films opnieuw zien. Afkicken van de magie zal niet snel gebeuren. Ik wacht nog steeds vol goede moed op mijn brief van Zweinstein.    

Guilty pleasure:

Een zwak voor kostuumdrama's leidt tot deze laatste film. Films als Pride and Prejudice en Jane Eyre staan hoog in mijn achting. Minder bekend, maar daarom niet minder mooi, is Becoming Jane.

Zonder onze Jane zouden we nooit hebben kunnen dromen van een Mr. Darcy en we willen daarom ook niets minder dan dat de geestelijke moeder van de vele romantische romans zelf ook haar perfect match tegenkomt.

In Becoming Jane krijg je de kans om voor haar te supporteren. Lady Gresham (vertolkt door de overheerlijke Maggie Smith) probeert haar ietwat vreemde neefje (Laurence Fox) in het huwelijksbootje te laten treden met de schrijfster (Anne Hathaway). Ondanks dat hij een een good catch is, kiest Jane Austen er toch voor om haar hart te volgen.

Of het liefdesavontuur van de schrijfster, die vele heldinnen de ware liefde deed vinden, ook een happy ending krijgt, zal je zelf moeten ontdekken.

 

Niets leuker dan neuzen in de boeken- en filmkasten van vrienden. Check hier de filmcollectie van andere BILL-reporters.