Wat zit er in de filmcollectie van Stijn?

De favorieten van de reporter

Stijn

Favoriete Disneyfilm:

De tekenfilms van Disney zijn tijdloos, laten we die open deur maar meteen intrappen. Terwijl ze sowieso allemaal een nostalgisch gevoel oproepen, weet elke film je vast te grijpen op zijn eigen unieke manier. Doornroosje zuigt je volledig op in haar betoverende wereld, Aladdin hypnotiseert je door zijn exotisch avontuur. De onwaarschijnlijke compagnons Frank en Frey schudden je heen en weer tussen vermaak en dreiging, terwijl De Aristokatten je tot een jazzy jive in de zetel verleiden.

Dé Disneyfilm die er voor mij bovenuit steekt weet al het bovenstaande te combineren: Belle en het Beest. Je zit meteen in de plattelandse, volkse sfeer en je kan alleen maar medelijden voelen met de scheef aangekeken Belle, die arme meid!

Dat Het Beest zich uiteindelijk ontpopt tot de prins op het witte paard (spoiler!), geeft het verhaal nog eens een extra dimensie. Disney op z’n best dus. Merci Walt!

 

Heftigste tearjerker:

"Who’s your friend who likes to plaaaay? Bing Bong, Bing Bong!" Iedereen die niet heeft geweend bij dit moment van Inside Out heeft geen hart. Of geen ogen, kan ook. Dat de film letterlijk en figuurlijk emotioneel zou zijn was te verwachten, maar dit. Ik krijg het al terug moeilijk, snel naar de volgende.

It’s A Wonderful Life is niet alleen een enorme aanrader als kerstfilm, maar ook een ideale manier om de traankanalen eens duchtig te reinigen. Anders dan Inside Out maakt deze klassieker je ogen vochtig door een explosie van geluk en joie de vivre. Laat de ouderdom van deze film je vooral niet afschrikken – gedateerd is hij allerminst, en dit op meerdere vlakken. You’ll see.

It's a wonderful life

 

Popcornpre(n)t:

Blockbusters moeten voor mij donker en visueel verbluffend zijn – iets dat ik overigens nu pas besef bij het oplijsten ervan. Als een film constant de vraag “hoe hebben ze dat in godsnaam geflikt?” oproept, is het wat mij betreft koekenbak

300 en Immortals zijn qua verhaallijn misschien niet veel soeps, de actiescènes zijn dat des te meer. Het extensief gebruik van slow motion, de langdurige bloederige gevechten of in het beste geval, een combinatie van beide zijn om vingers en duimen bij af te likken. Bij wijze van spreken natuurlijk.

300

Guy Ritchie is een van mijn favoriete regisseurs en ondertussen ook een van de grootste in Hollywood. Zijn twee Sherlock Holmes-films hebben de vaart van een stoomtrein waarin Ritchies touch zeer herkenbaar is. Goed voorbeeld: de achtervolgingsscène uit de tweede Sherlock. Zijn unieke stijl durft helaas wel eens zoek te raken in de blockbuster-wereld, maar de trailer van zijn aankomende film over koning Arthur oogt alvast zeer, enorm, GIGANTISCH veelbelovend.

 

Jeugdsentiment:

Wanneer mijn broer en ik als snotapen gingen logeren bij mijn tante mochten mijn neven en nichten, tien jaar ouder, steeds de films kiezen. Resultaat: op mijn 6 jaar films als Blade en Chucky zien en ’s nachts niet kunnen slapen omdat er een pop over het plafond kruipt. Good times! Hoewel die twee films me toen enkele slapeloze nachten opleverden, is het nu nostalgisch genieten wanneer Blade the vampire slayer de zoveelste bloedzuiger weergaloos afmaakt.

Blade fist pump

Als kind heb je sowieso energie te veel, en het (wekelijks) (her)bekijken van Mortal Kombat doet daar niet veel goed aan. Aan het einde van de film weerklonk de opzwepende soundtrack door heel het huis, met heel wat ingebeelde karategevechten tot gevolg.

 

Guilty Pleasures:

Eigenlijk zijn Disneyfilms mijn guilty pleasure, mijn videorecorder en twee kasten vol Disneyvideo’s zijn mijn getuige. Aangezien dat genre al uitvoerig behandeld is, kies ik voor… Scary Movie!

Opgebouwd uit de meest lame grappen die tóch heel grappig zijn, speelt deze satire in op de conventies van het horrorgenre. De basis voor de plot wordt gevormd door een parodie op Screammaar ook andere films zoals The Sixth Sense, The Matrix en The Blair Witch Project moeten het ontgelden.

 

Niets leuker dan neuzen in de boeken- en filmkasten van vrienden. Check hier de filmcollectie van andere BILL-reporters.