Wes Anderson in 5 kenmerken

The Grand Budapest Hotel

Pieter

THE GRAND BUDAPEST HOTEL - Trailer

The Grand Budapest Hotel, een film van de Amerikaanse cultregisseur Wes Anderson, is dé grote kanshebber voor de Oscars.

Wes wie zeg je? De regisseur in vijf kenmerken.

1. Verzamel een sterrencast:

 

Van Bruce Willis tot Ben Stiller en van Gwyneth Paltrow tot Cate Blanchett. Allemaal speelden ze al mee in een van de films van Wes Anderson. Bij iedere nieuwe film lijkt de lijst topacteurs op de affiche weer wat langer te worden.

Ligt het aan de kwaliteit van zijn oeuvre of aan de man zelf? Geen idee, maar meer dan een acteur weigerde al een rol in een blockbuster om toch maar aan de nieuwe Anderson te kunnen meewerken. 

2. Emotieloos:

 

Wat hebben Keanu Reeves en Wes Anderson met elkaar gemeen? Hun personages hebben steeds een onvermogen om emoties te tonen. Al gaat het bij Wes Anderson om een bewuste stijlfiguur in al zijn films. Of ze nu op een adembenemend avontuur vertrekken of elkaar de liefde verklaren, zijn personages blijven steeds even onderkoeld.

3. Iets met BILL Murray:

 

Bill Murray is er al bij sinds de tweede langspeler van Wes Anderson. De acteur geloofde zo hard in de film (Rushmore) en de regisseur dat hij voor een absoluut minimumloon aan de slag ging en Anderson zelfs een cheque van 25.000 dollar gaf om helikopterscènes te kunnen filmen. Anderson heeft de cheque nooit geïnd. 

4. Avontuur: 

Twee kinderen die van huis weglopen, een exotische treinreis door India, de nachtelijke misdaden van een sluwe vos. Het avontuur lonkt iedere keer weer. In The Grand Budapest Hotel zijn de ingrediënten “gestolen schilderij” en “erfeniskwestie”. 

5. Recht in de camera:

 

Geen enkele regisseur die zijn personages zo consequent en strak in dezelfde houdingen opvoert doorheen zijn hele oeuvre als Wes Anderson. Of het moeten de makers van Vaneigens zijn.