What's the fuss all about? Straight Outta Compton

Het Leven Zoals Het Was: N.W.A.

Inge Martens

Straight Outta Compton - Official Global Trailer (Universal Pictures) HD

Hiphop glorified op het grote scherm, dat passeert niet geruisloos. Tot gisteren was het niet duidelijk of Straight Outta Compton, de biopic van hiphopgroep N.W.A., ook bij ons te zien zou zijn. Maar door het onverwachte succes in het buitenland, komt ie er toch. Op 16 september. Waarom de fuzz?

Compton. Dat is de hometown van Kendrick Lamar en de broeiplek van crime, moord en jeugd op het slechte pad. Lamars teksten geven een inkijk in het leven in één van LA's ruwste hoods. Geboren in 1987 spreekt hij voor zijn generatie, maar enkele decennia geleden al jutte N.W.A. de gemoederen op. Andre Romelle Young (a.k.a. Dr. Dre), maar ook Ice Cube en wijlen Eazy-E lieten met hun rake lyrics een indruk na. "Our art is a reflection of our reality." Tot vandaag is de invloed en baanbrekende rol van Dr. Dre en de zijnen voelbaar. Dat merk je in onder meer in Thank you, de dankode van Scoe en Kendrick Lamar (en de cirkel is rond). Thank you Doctor / For giving the West Coast CPR.

Over de film

Maar de film dus. Straight Outta Compton (naar N.W.A.'s debuut in 1988), geregisseerd door F. Gary Gray met co-producers Dr. Dre en Ice Cube en jongbakken talent zoals O'Shea Jackson Jr. (als Ice Cube), Corey Hawkins (als Dr. Dre) en Jason Mitchell (als Eazy-E). De reviews zijn lovend en de film scheert hoge toppen in de Amerikaanse box office.

De sluis naar nostalgie is open (voor wie jong was in de nineties) of de kennismaking met de grondleggers van hiphop staat klaar (voor wie geboren werd in de nineties). Toch is het plaatje niet volledig correct. En dan hebben we het niet over de garderobe van de cast (de Chicago White Sox-pet die in 1986 nog niet in omloop was). Niet enkel muggenzifterij, maar ook issues met een bittere nasmaak.

In opiniestuk Here's What Missing From Straight Outta Compton, gevloeid uit de pen van rapster en tv-personality Dee Barnes wordt een onderbelichte kant van het verhaal blootgelegd. "The truth is too ugly for a general audience". Dr. Dre heeft immers een reputatie van losse handjes en duw-en trekpartijen met vrouwen, waar ook zij het slachtoffer van werd. Dat hier met geen woord wordt over gerept (pun intended) is de waarheid geweld aandoen (pun intended part 2).

Feit blijft wel dat de sociale werkelijkheid aan de kaak werd gevoeld. "They have the authority to kill a minority" (over de politie). En hoewel het lijkt dat er na al die jaren niets veranderd is, geven zij toch een stem aan Compton. Enkel jammer dat de inwoners (zo'n 98 000) hun beroemde stadsgenoten niet zelf op het grote scherm kunnen bewonderen. Terwijl de rest van Amerika de cinemazalen platloopt, beschikt Compton tot op het heden niet over een bioscoop. "Oh the irony".

UPDATE: Dr. Dre reageert op de commotie, zijn excuses kan je hier lezen.