Zeven onverwachte cameo's

Van Bill Murray tot paus Franciscus

Stijn

Alfred Hitchcock, Peter Jackson ... Sommige grote regisseurs maken er een sport van om al dan niet prominent in hun eigen films voor te komen. Ook andere bekenden durven al eens zo'n klein rolletje of cameo meepikken. Zeven toppers:

De rationele mafketel

Charlie Sheen in Being John Malkovich (1999)

Dat Charlie Sheen  zich niet meer in de realiteit begeeft, wisten we al. Toch fungeert net hij in Being John Malkovich als de rationele raadgever van de hoofdpersoon wanneer die de grip op de werkelijkheid dreigt te verliezen. Toen de film aan het einde van vorig millennium in de zalen kwam, stond hij ook al bekend als een, laten we zeggen, niet al te zedelijk figuur. Achteraf gezien botst zijn vertolking echter zo hard met hoe we hem kennen uit het nieuws dat het een typevoorbeeld van ironie vormt.

De tedere vechtersbaas

Mike Tyson in The Hangover (2009)

Wanneer enkele kerels de complete black-out die hun vrijgezellenavond in Las Vegas was, proberen te reconstrueren, komen ze bij de beroemde en beruchte bokser Mike Tyson terecht. De nacht ervoor hadden ze blijkbaar zijn tijger gestolen. Dan begint Tyson plots vol emotie In The Air Tonight te zingen. Qua knotsgekkigheid zit het wel snor.

Tyson gaf achteraf toe dat hij moeite had met zijn acteerprestatie, doordat hij tussen de opnames door enorm veel coke consumeerde. Bovendien zou hij hebben toegezegd op de rol om zo zijn drugsverslaving te kunnen "sponsoren". Wauw.

De verslaafde huisvader

Bob Saget in Half Baked (1998)

Ook bij deze cameo staat cocaïne centraal. Bob Saget staat gekend voor zijn vaderlijke rollen in Full House en Raising Dad maar veegt dat imago hier in nog geen dertig seconden van tafel. In een rehab-sessie declareert Saget wat hij zoal heeft gedaan om het witte poedertje te kunnen bemachtigen. Niet voor kinderoortjes, maar voel je vrij om de bewuste scène hierboven te bekijken.

De witte zwartkijker

Eminem in Funny People (2009)

Verguisde komiek George Simmons (Adam Sandler) krijgt slecht nieuws te horen over zijn gezondheid en gaat in behandeling. Op zoek naar steun spreekt hij af met zijn onvoorziene BFF Eminem. Het antwoord van Slim Shady? "You should have let yourself die". Aangename kerel!

De levende dode

Bill Murray in Zombieland (2009)

2009 is duidelijk het jaar van de cameo's. In Zombieland wordt Bill Murray eindelijk verenigd met Woodie Harrelson, naast wie hij schitterde in de komedieklassieker Kingpin (1996). Wanneer deze laatste compleet uit z'n dak gaat bij zijn ontmoeting met "BILL F*CKING MURRAY", en de theme song van Ghostbusters door het huis weergalmt, weet je dat het alleen maar beter zal worden.

De vermomde bedrieger

Cate Blanchett in Hot Fuzz (2007)

Hot Fuzz staat bol van de cameo's. Martin FreemanPeter Jackson en Bill Nighy zijn slechts enkele van de grote namen die present tekenen. Cate Blanchett is zelfs volledig onherkenbaar als gerechtelijk onderzoeker Janine in een witte overall met kap en bijhorend mondmasker. Daar vindt de totaal ongepaste break up plaats tussen Janine en Nicholas Angel (Simon Pegg). Janine heeft namelijk iemand anders leren kennen. Meer bepaald een collega die ook aanwezig is (auwch). Blanchett wou dolgraag meewerken, omdat ze Shaun of the Dead, een eerdere prent van regisseur Edgar Wright, fantastisch vond. Daarnaast gaf ze de verloning voor haar prestatie volledig weg aan een goed doel. Topwijf!

 De unieke paus

Paus Franciscus in Beyond The Sun

Bad Guy Pope

Je leest het goed: Paus Franciscus wordt acteur. Dat dit een primeur is, zal je niet verwonderen. Hoewel je het niet verwacht van een paus om stappen te zetten in de filmwereld, speelt het verhaal zich niet ver van zijn eigen leefwereld af. Beyond The Sun wordt een religieuze film die de boodschap van Jezus aan kinderen moet overbrengen. Om de witgeklede kerkleider op het even witte doek te zien schitteren zal je wel nog een tijdje moeten wachten; De opnames gaan pas over enkele maanden van start.