Zien en beleven op Moussem Cities Casablanca

Moussem Cities Casablanca

Yoriyas, Karima Skalli, Rachid Zeroual, Soraya El Kahlaoui, Kabareh Cheikhats...

Maxime

Moussem Nomadisch Kunstencentrum neemt jaarlijks een Arabische metropool onder de loep. Steden met een rijke en cultureel diverse geschiedenis, maar vooral waar kunst voor een stevige vibe zorgt. Dit jaar staat de Marokkaanse stad Casablanca in the picture.

 

1. Expo Loading... Casa 

 

 
Bewonder de straatfotografie van Yoriyas Yassine Alaoui en Zineb Andress Arraki of laat je meeslepen door de geluidsinstallaties van Anna Raimondo. Laat je overrompelen door de diversiteit van Casablanca.

De expo loopt nog tot 28 februari in De Markten.

2. Karima Skalli & Ensemble Rachid Zeroual 
Karima Skalli, geboren en getogen in Casablanca, is één van de meest bekende stemmen van de klassieke Arabische muziek. Voor dit project werkt ze samen met creatieve duizendpoot fluitist Rachid Zeroual. Dit keer geven ze zich over aan de tarab, waarbij muziek, poëzie, emotie en sfeer samenvallen. Ga zeker kijken, want dit is de eerste keer dat Karima Skalli optreedt in Brussel!

22 februari in BOZAR.

3. Kabareh Cheikhats + DJ Guedra Guedra 

Wil je het nachtleven van Casablanca beleven, ga dan zeker kijken naar Kabarah Cheikhats. Tien mannen brengen een ode aan de de Cheikhats. Dat zijn vrijgevochten volkse zangeressen en danseressen die zingen en dansen over onrechtvaardigheid en het lot van de vrouw.

Van psychedelische vintage tot Global Pass, voor Adella M. Hassal a.k.a. DJ Guedra Guedra is het een koud kunstje om Noord en Zuid met elkaar te verbinden.

 16 februari in VK Concerts.

 3. Landless Morrocans

Sociologe en activiste Soraya El Kahlaoui regisseerde een documentaire over de onteigening van de Guich Loudaya stam uit Douar Ouled Dlim in Rabat. De oorspronkelijke nomadenstam had het land in 1838 gekregen van sultan Moulay Abderrahmane in ruil voor hun diensten. Maar Rabat is een snel groeiende stad en op zoek naar grondgebied voor nieuwe woningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verkocht het land, de Guich Loudaya staan op straat maar weigeren de strijd op te geven. Na de film gaat El Kahlaoui in gesprek met schrijfster en activiste Rachida Aziz.

 20 februari in Le Space.

5. Diwan Ennass + Hoba Hoba Spirit

De Marokkaanse Brusselaars van Diwan Ennass putten inspiratie uit de protestliederen van Nass El Ghiwane, Jil Jilala en Lamchahab. Deze groepen deden met hun protestsongs en wilde ritmes het autocratische Marokko van de jaren ’70 op zijn grondvesten daveren. 

Hoba Hoba Spirit doorstaat moeiteloos de vergelijking met The Clash en The Ramones. In Marokka zijn ze één van de meest populaire bands dankzij hun opwindende mix van rock, hiphop, reggae en hun kritische teksten.

 17 februari in VK Concerts.