Zo kan je zelf naar een groot filmfestival gaan

Van regisseur worden tot uitnodigingen sprokkelen

Janne

Gent, Cannes, Berlijn, Toronto... ben je filmfan en droom je ervan om eens een groot filmfestival mee te maken vanop de eerste rij? Het kan, ook als is de ene manier al makkelijker dan de andere. De mogelijkheden op een rijtje.

Maak een film

Film- of animatiestudent? Componeer-, montage- of productieskills? Maak of werk mee aan een film of kortfilm en zend hem in voor alle competities en zij-secties van de festivals. Dat het niet onrealistisch is, is al meermaals bewezen: in de afgelopen vijf jaar werden (met uitzondering van 2014) telkens één of twee studenten van Belgische filmscholen geselecteerd voor de Cinéfondation-sectie in Cannes met hun kortfilms.

Ook dit jaar waren twee studenten van Belgische filmscholen geselecteerd in die categorie. Valentina Maurel (INSAS) mocht zelfs de hoofdprijs mee naar huis nemen voor haar film Paul est là. Imge Özbilge (KASK) vertelde dan weer tijdens een interview met BILL dat ze dit nooit voor mogelijk had gehouden. Wel dus! Zij nam ook haar hele team mee naar het filmfestival.

Word journalist

In Cannes verzamelen elk jaar 4000 journalisten van 2000 verschillende media uit maar liefst 90 landen. Daaronder 66 Belgen. De Morgen en De Standaard natuurlijk, maar ook BILL, Kortfilm.be en zelfs het Belgisch-Israëlitisch Weekblad tekenen present. Begint het al te kriebelen? Stel je dan gerust kandidaat om reporter te worden bij BILL.

Journalisten in het Grand Théâtre Lumière voor de persvisie van Good Time

Zoek een job in de filmindustrie

Nog veel meer aanwezigen dragen een paarse badge: de Marché du Festival ontvangt niet minder dan 12 000 deelnemers. Dit gaat van regisseurs en curatoren over producenten en distributeurs tot filmfondsen zoals het VAF en hun PR-, sales- en coördinatiemensen. Dit jaar onder andere aanwezig uit België: het Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen.Brussels en Wallonie-Bruxelles Images. Zij staan niet alleen met een stand op de markt om te netwerken, geld te sprokkelen en films te promoten, maar kunnen ook naar screenings gaan kijken.

Mensen met een Marché-badge staan in de rij voor How to Talk to Girls at Parties

Stel je kandidaat om er te werken

Behalve sterren, regisseurs, chique volk, journalisten en industriemensen troepen ook elk jaar tienduizenden werknemers samen in Cannes. Er zijn de tientallen dametjes in blauw mantelpak die alles in goede banen leiden, de securitymannen in kostuum die rugzakken en handtassen controleren en de duizenden en nog eens duizenden die werken in de horeca. Of je ook effectief films kan kijken is niet zeker, maar de sfeer opsnuiven en feestjes afschuimen hoort er gegarandeerd bij.

Schooi uitnodigingen

Het klinkt onmogelijk, maar dat is het allesbehalve. Gasten van het festival kunnen uitnodigingen reserveren of krijgen voor rodeloperevenementen en premières, maar er zit een addertje onder het gras: om te verzekeren dat er geen lege plaatsen in de zaal zullen zijn, moet elke uitnodiging verplicht gebruikt worden. Anders volgt er een straf. Gevolg: uitnodigingen op overschot worden vaak zomaar uitgedeeld, doorheen de dag of last minute voor de voorstelling. Rond het Palais du Festival staan elke dag tientallen mensen urenlang in de zon met een bordje, hopend op een uitnodiging. Tegen de avond zijn ze meestal verdwenen. Ik kreeg zelfs twee keer een uitnodiging aangeboden op straat, maar had in beide gevallen al de persvisie van de film gezien.

 

Lees hier alle avonturen van BILL-reporter Janne in Cannes.