Leer de taal van fotografie bij Artchapel

Artchapel pop-upweek

Eline Stevens
  • 12 tot 18 jun 2017

Noem Artchapel niet zomaar een fotografiecollectief. Verschillende metiers worden er verenigd door de liefde voor beelden en het proces dat erachter schuilgaat. Deze week baat Artchapel een pop-up uit in Gent. Rustig rondkijken mag, maar leer liever iets bij. 

Achter Artchapel bevinden zich drie creatievelingen. Charles Hollemeersch is ingenieur van opleiding, werkt als programmeur in de gamesindustrie en spitst zich toe op oude fotografietechnieken. Nadja Zheks is een fotografe die het liefst analoog te werk gaat en Elena Macheret is grafisch ontwerper met een grote interesse in drukprocessen. Bij Artchapel organiseren ze workshops en fotoshoots waarbij de nadruk op ambachtelijke technieken ligt, maar schieten ze evengoed de campagnebeelden voor een modeketen. 

"Ik vind het spijtig dat veel fotografen en ontwerpers enkel digitaal werken en de processen en technieken van het ambacht niet meer kennen." 

Op de eerste dag van de pop-upweek zijn Nadja en Elena in de voormiddag nog in volle voorbereiding. "Met het nieuwe circulatieplan is het moeilijk om al het materiaal naar hier te brengen", verontschuldigt Elena. Het is de eerste keer dat Artchapel een pop-upwinkel en -atelier op poten zet, maar het programma is meteen stevig volgepland.

Artchapel verkoopt eigen werken, maar laat de bezoekers ook zelf aan de slag gaan. "We organiseren elke dag twee workshops rond cyanotypie, een fotografisch proces waarbij je een blauwe afdruk creëert. De deelnemers maken via die methode een eigen postkaartje van Gent", legt Nadja uit. Daarnaast kan je een portret laten maken en zullen er continu fotoshoots plaatsvinden.

Oldschool 

Artchapel bestaat nog maar een jaar en met de pop-up wil het team zichzelf dan ook voorstellen. "We bieden uiteenlopende workshops aan", zegt Elena. "Sommige zijn bijzonder technisch en zijn vooral gericht op fotografen, terwijl andere ideaal zijn voor beginners. We willen altijd dat mensen iets bijleren. Na een workshop moet je buitengaan en de techniek zelf kunnen uitvoeren. Onze sessies zijn redelijk academisch, want we geven veel theoretische uitleg. Vandaar de chapel in onze naam, een verwijzing naar de strenge katholieke scholen van weleer. Het past ook bij de oude printtechnieken die we gebruiken."

"Vandaag heeft iedereen een camera. Dat is prima, maar als je een fotograaf wil zijn, vind ik dat je de basisprincipes moet beheersen."

Die oude technieken wil Artchapel toegankelijk maken voor een groter publiek. "De collodionmethode, bijvoorbeeld, is redelijk elitair en wordt vooral binnen een gesloten wereld gehanteerd. Wij willen mensen net uitnodigen om het te proberen", licht Elena toe. "Ik vind het spijtig dat veel fotografen en grafisch ontwerpers enkel digitaal werken en de processen en technieken van het ambacht niet meer kennen. Vandaag heeft iedereen een camera waarmee hij foto's kan nemen. Dat is prima, maar als je een fotograaf wil zijn, vind ik dat je de basisprincipes moet beheersen. Ik ben daar nogal oldschool in. Fotografie is een mooie taal. Je kan ervoor kiezen om enkel in spreektaal te communiceren of je kan je best doen om verzorgde taal te gebruiken. Maar daarvoor moet je wel de grammatica leren."

Mini-Berlijn 

De pop-up is gevestigd in een statig en met licht overgoten hoekpand in het centrum van Gent. "Gent is een beetje mini-Berlijn", glimlacht Elena. "Het is een creatieve stad die heel easy-going is. Dat past wel bij ons." Inderdaad, binnen hoeft het niet al te ordelijk en afgelikt te zijn. De ladder is nog niet weggehaald en er hangt een nonchalante à-l'improviste sfeer. "Bovendien kent Gent een erg divers publiek", vult Nadja aan. "Verschillende leeftijden, origines en opleidingsniveaus kronkelen hier door elkaar." 

Deze pop-up is voor Artchapel vooral een experiment, een platform om uit te testen wat goed werkt en wat niet. "We zouden in de toekomst graag op een vaste locatie werken, dus nu kunnen we al eens oefenen", zegt Elena. "We zien wel wat het brengt. Vandaag verwacht ik nog niet zo veel mensen." Even later komt toch al de eerste bezoeker binnen en nieuwsgierige wandelaars en fietsers vertragen even om binnen te gluren. Intussen leggen Nadja en Elena de laatste loodjes aan de opstelling. Artchapel is er klaar voor.

De pop-up van Artchapel loopt nog tot en met 18 juni en is gelegen in de Onderstraat 28 in Gent. Alle info vind je hier