Maak kennis met Francis Vanhee op de plee

#Toilettalk

Noor

In de reeks #ToiletTalk dringt BILL binnen in de ziel én in het toilet van jonge kunstenaars. Deze week: een kennismaking vanop de pot met fotograaf Francis Vanhee. 

Wanneer en hoe ben je begonnen met fotografie?

Francis: “Tijdens mijn puberteit ben ik beginnen experimenteren met fotografie en muziek. Die twee dingen zijn een constante in mijn leven geworden. Eerst fotografeerde ik vooral banale dingen, tegenwoordig is dat anders. Mijn werk is serieuzer geworden.”

Je werkt nu ook voor de AB als huisfotograaf, hoe bevalt dat je?

“Dat is een heel leuke ervaring, echt wel de moeite. Het is een springplank om andere kansen te krijgen. Ik fotografeer nu ook voor De Morgen. Voor hen doe ik ook vooral concertfotografie, maar daarnaast werk ik ook aan reportages en portretten. Er is veel variatie.”

Wie of wat is je grootste muze?

“Muziek is mijn grootste inspiratiebron. Wanneer je naar een nummer luistert, ontstaat er spontaan een beeld in je hoofd. Dat beeld probeer ik met mijn foto's te recreëren. Daarnaast kijk ik uiteraard wel naar wat andere fotografen doen, maar nooit met de bedoeling om er inspiratie uit te halen. Ik vrees dat je dan nogal snel vervalt in imitatie.  Ik werk bovendien graag alleen. Samenwerken met een andere artiest spreekt me niet direct aan.”

Zie je een evolutie in je eigen werk?

“Zeker: in het begin maakte ik dus vooral simpele beelden, maar nu is mijn eigen werk veel persoonlijker geworden, altijd met een donker kantje aan. Die stijl probeer ik ook in mijn werk voor de AB of andere projecten door te trekken, zodat ik er toch mijn eigen stempel op druk.”

Zijn er elementen die vaak terugkeren in je werk?

“Die duisternis waarover ik het al had. Die loert bijna altijd om de hoek. Er mogen ook experimentele dingen inzitten, het moet niet altijd recht en proper zijn. Daarnaast heb ik ook graag dat er toeval in mijn werk aanwezig is.”

Hoe zie je de toekomst?

“Het zou leuk zijn om meer tijd vrij te kunnen maken voor mijn eigen werk. Voor de AB fotograferen en het volgen van bands is heel leuk, maar ik zie het toch eerder als een tijdelijke job. Het is niet iets dat ik voor de rest van mijn leven wil doen. Ik wil vooral mijn eigen werk maken en daarin evolueren, hopelijk om ooit zelf te exposeren.”

 Je kan Francis Vanhee volgen op INSTAGRAM en FACEBOOK.

Meer #ToiletTalk? Hier vind je alle artikels terug.