Studeren in het buitenland zoals het is: Noorwegen

Word man / vrouw van de wereld

Karolien

Noorwegen: het tandenklapperend koude en donkere land waar de nachten lang zijn en er amper zonlicht schijnt. Het land waar het leven duur is en de mensen stuurs. Daar zal ik het komende semester verblijven, of toch niet helemaal. 

Het zijn maar enkele van de vooroordelen rond Noorwegen. Toen ik aan mijn vrienden en familie liet weten dat ik op Erasmus ging naar Volda, kreeg ik vaak dezelfde vraag: "Waarom Noorwegen?" Mijn antwoord: "Waarom niet?" Noorwegen is prachtig, avontuurlijk en biedt geweldig onderwijs. 

Bye bye alcohol

Noorwegen heeft de reputatie een duur land te zijn en dat ga ik hier niet ontkennen. Als je graag elke avond een glas wijn drinkt of pintjes achterover kapt, dan neem je best een extra vakantiejob voor je vertrek. Alcohol is hier bijna onbetaalbaar. Een blikje bier kost in de supermarkt al snel omgerekend vier euro. In bars betaal je meestal nog een paar euro's meer. Wijn of sterke dranken vind je zelfs bijna nergens.

Tip: Je mag alcohol meenemen over de grens. Doe dit zeker! Niet per se voor jezelf, maar ook voor je toekomstig gastgezin of vrienden. De beste manier om hier meteen vrienden te worden met een Noor: geef ze een flesje wijn.

Into the wild

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Dan is Noorwegen the place to be. De natuur is er adembenemend en nog op veel plaatsen ongerept. Bovendien zijn er verschillende organisaties die trips organiseren voor erasmusstudenten richting de wilde natuur. Klimmen, raften, vissen, trekken: je kan hier alles doen. Maar pas op, veel wandelpaden zien er makkelijk uit om te beklimmen. Tot je plots in twee meter sneeuw staat of moet overnachten op een berg. 

Trollen en steenmannen

Naast de geweldige natuur, heeft Noorwegen ook een zeer boeiende cultuur. Wat je overal zal tegenkomen zijn trollen en steenmannen. En daarmee bedoel ik echt OVERAL. Of je nu boven op een berg staat of aan de kant van een fjord, de kans is groot dat je een stapel stenen ziet staan. Dit zijn steenmannen. Vroeger werden ze gebruikt om paden aan te duiden, maar studenten en toeristen vinden ze zo leuk dat ze nu overal gemaakt worden. 

Tip: Een bezoek aan de hoogvlakte, Hardangervidda is een echte must. Het lijkt wel of je op een totaal andere planeet bent.

Noor, Noorder, Noors

Een nieuwe taal leren is niet altijd makkelijk en zeker niet als die lijkt uitgevonden door aliens. Gelukkig valt het Noors heel goed mee. Gesproken is het niet makkelijk om te begrijpen, maar geschreven lijkt het al snel erg op een mengeling van Nederlands en Duits. 

Noren zijn over het algemeen ook erg vriendelijk en helemaal niet zo teruggetrokken als we denken. Het grootste probleem is echter dat er nog op veel plaatsten bijna geen Engels gesproken wordt. Enkele basiszinnen in het Noors komen dan ook goed van pas!

Tip:

 • Mijn naam is ... 
  Jeg heter ... (lees: jei heter)
 • Proost! 
  Skål! (lees: skool)
 • Waar is het toilet?
  Hvor er toalettet? (lees: voer èr toe-a-lèttè)
 • Is het ver?
  Er det langt? (lees: èr de langt)
 • Een glas bier, a.u.b. 
  En glass øl, takk (lees: een glas eul, tak)
 • Mag ik hier vissen? 
  Kan jeg fiske her? (lees: kan jei fiske hèr)
 • Is er post voor mij? 
  Er det post til meg? (lees: èr dé post til me)