Deze man verzon een chatroom waar je enkel in kan wanneer je minder dan 5% batterij hebt

Die With Me

Maxime

Je staat op een tochtig perron te wachten op een trein met vertraging. Je scrollt wat door Facebook, gniffelt om enkele memes en probeert de NMBS via Twitter tot de orde te roepen. De batterij van je gsm staat op het punt de geest te geven. Je kunt treuren er in stilte om treuren, of je zoekt troost op Die With Me, de app van Dries Depoorter.

Ayo technology

© Bieke De Poorter

Wanneer de batterij van je gsm onder de vijf procent valt, kun je Die With Me openen. Dat is een chatroom-app die je in contact brengt met mensen over de hele wereld. Allemaal hebben ze één ding gemeen: hun gsm staat op het punt uit te vallen. 

Ontwikkelaar en mediakunstenaar Dries Depoorter kreeg het idee toen hij in Kopenhagen was. "Voor mijn werk reis ik best vaak. Het was al laat, ik vond mijn hotel niet meer en de batterij van mijn gsm was leeg. Ik kreeg het gevoel dat ik afhankelijk was van technologie. Dat is volgens mij vandaag een herkenbaar gevoel voor veel mensen. Ik kreeg toen het idee om een app te ontwikkelen die je alleen maar kunt gebruiken wanneer je minder dan vijf procent batterij hebt. Het duurde wel even vooraleer ik echt wist wat ik ermee wilde aanvangen. Pas een paar weken later besloten David Suprenant en ik om er een chat app van te maken."

Samen wachten op je virtuele dood 

Het is natuurlijk maar de vraag welke diepzinnige gesprekken je kunt hebben in die paar minuten voor je batterij de geest geeft. De gesprekken gaan vaak over waar iedereen vandaan komt en vooral, waarom het een slecht moment is dat de batterij net nu uitvalt. Correct opgeloste raadseltjes of gevatte opmerkingen worden beloond met you deserve a charger!
Maar dan, nog voor je gepast afscheid hebt kunnen nemen, verdwijnt je gesprekspartner.
HAS DIED verschijnt er naast de naam. Je wacht nagelbijtend op je eigen virtuele dood.

Flirten met de grens 

Is het typisch voor deze tijd dat we een virtuele knuffel nodig hebben wanneer onze batterij leeg valt? "Ik ben vaak kritisch in mijn werk, maar ik gebruik wel humor om het aan de man te kunnen krijgen."

Zo ontwikkelde hij Scratch Tickets, een lotterij om maar liefst 25.000 volgers te winnen voor je Twitter- of Instagram-account. Dat zet je al eens aan het nadenken hoe we omgaan met onze behoefte om online geliefd te zijn. Voor zijn project Tinder In ging hij dan weer op zoek naar twee totaal tegenovergestelde sociale netwerken.  Veel meer tegenstellingen dan tussen Tinder en LinkedIn kunnen er onmogelijk bestaan. Hij zocht gebruikers op met een profiel op beide netwerken en plaatste hun profielfoto's naast elkaar. 

© Dries De Poorter

© Dries Depoorter

"Ik gebruikte de foto's zonder toestemming van de persoon. Daarmee heb ik wel een grens overschreden. Iemand die ik had gebruikt in het project, wou me aanklagen voor het schenden van de privacy. Alhoewel de foto's zo maar vrij voor iedereen op het Internet te zien zijn. Het is twee weken spannend geweest of ik misschien toch vervolgd zou worden. Uiteindelijk is het allemaal overgewaaid. Ik spendeer tijd en research aan wat kan en wat niet, maar ik wil er ook geen weken mee bezig zijn. Ik wil net spelen met de grens."

Iedereen klikspaan?

Voor zijn project Jaywalking kun je live kijken naar surveillance camera's wereldwijd. Telkens wanneer je iemand ziet die oversteekt wanneer het eigenlijk rood licht is, een jaywalker, heb je de keuze om op knop te drukken. De knop stuurt de beelden door naar het lokale politiekantoor en misschien heeft de onbekende jaywalker een fikse boete aan het been. Black Mirror, iemand?

© Dries Depoorter

© Dries Depoorter

"Iedereen steekt wel eens over terwijl het licht nog rood is, maar in veel landen is dat wel strafbaar. Ik geloof dat bewakingscamera's vaak gebruikt worden om te bepalen of er misdrijf gepleegd werd. Nu geef ik mensen de kans om een 'misdrijf' meteen aan te geven. Volgens mij evolueren we ook naar camera's die meteen kunnen registreren of er iets louche aan de hand is.

Voor zijn nieuwste installatie Jaywalking Frame zoekt hij met zijn software in onbeveiligde surveillance camera's. Hij maakt fotokaders van jaywalkers en verkoopt die. "De koper betaalt de prijs van de boete die in dat land op jaywalking staat."