Character Artist: Oskar Kuijken

Bill Awards

Categorie: Doen

Evy Collard

Op je tweeëntwintigste in Zweden als Character Artist werken voor Arrowhead Game Studios? Oskar Kuijken doet het, en hij doet het goed. Daarom nomineerde BILL hem voor een BILL Award in de categorie 'Doen'.   

Wie niet weet wat een Character Artist precies doet: no worries, dat was mijn eerste vraag. Oskar Kuijken: "Character Artists zorgen ervoor dat alle personages in het spel ontworpen en gemaakt worden. Wij zetten deze dan in de spelwereld zodat de omgeving en de personages samenkomen tot een perfect geheel."

"Er zijn te weinig uren in een dag om alles te doen wat ik zou willen doen." 

Gepassioneerde nerd

Hoe kom je eigenlijk bij een Zweeds bedrijf terecht?  

"Tijdens mijn studie Digital Arts en Entertainment aan Howest merkte ik dat de game-industrie in België nog in haar kinderschoenen staat. Daarom heb ik onmiddellijk een internationale houding aangenomen. Ik heb stage gelopen bij het Nederlandse Triumph Studios en vervolgens gezocht naar andere bedrijven die dezelfde blik hebben op het creëren van games. Arrowhead Game Studios sprong er tussenuit. Ze hebben een open houding en lijken meer op een familie gepassioneerde nerds dan op collega's. (lacht) Na enkele gesprekken en testen ben ik naar hun studio in Stockholm gevlogen. Daar was het voor mij liefde op het eerste gezicht. Hun enthousiasme en verfrissende werkwijze vind ik fantastisch. Niet veel later ben ik naar Zweden verhuisd." 

Wat doe je nog naast het ontwerpen van die personages? 

"Na mijn werkuren, probeer ik mijn skills bij te schaven. De technologie blijft constant evolueren. Dit houdt tekenen, digitaal schilderen en 3D modeleren in, maar ook op de hoogte blijven van de nieuwste software en technische snufjes. Ik probeer alles zo goed mogelijk in balans te brengen, want helaas zijn er te weinig uren in een dag om alles te doen wat ik zou willen doen." 

"Het belangrijkste is dat de collega's een leuke bende vormen en dat iedereen een creatieve inbreng heeft in het spel."

Dinosaurussen en insecten  

Waar haal je inspiratie voor je personages? 

"Veel ideeën komen uit boeken of uit de natuur. Ik verslind natuurdocumentaires en encyclopedieën. Vroeger bladerde ik vaak door dikke boeken vol dinosaurussen, insecten of andere wezens. Nu kijk ik natuurlijk ook op internet, op Pinterest bijvoorbeeld. De rode draad doorheen mijn werk is de natuur en dan vooral insecten en dinosaurussen. Dat is waarschijnlijk de kleine jongen in mij." (lacht)

Wat is je grote droom? 

"Dé grote droom is natuurlijk een eigen bedrijf starten, maar dat moet nog even wachten. Op het gebied van andere of grotere studio's, zijn er giganten als Blizzard en Riot Games waar iedereen wel eens mee zou willen werken. Niet enkel omwille van hun grootte maar ook hun voor hun stijl. Zeker als je into fantasy en monsters bent. Maar uiteindelijk is het voor mij het belangrijkste dat de collega's een leuke bende zijn en dat iedereen een creatieve inbreng heeft in het spel."

Waarom moeten mensen op jou stemmen voor een BILL Award?

"Het zou een goede kans zijn om de game-industrie in België wat extra in de spotlight te zetten, zodat ze de aandacht krijgt die ze verdient en kan groeien. Mensen die ooit hun eigen studio uit de Belgische grond willen stampen, zoals ikzelf, krijgen op die manier een extra duwtje in rug."

"Doe mij maar een Pterodactylus, ne goeie vliegende dino!"

Kort en krachtig

Wat is je favoriete spel? 

"Er zijn drie spellen die me het nauw aan het hart liggen: The Legend of Zelda: The Wind Waker, Monster Hunter en Shadow of the Colossus." 

Heb je een favoriet personage? 

"Dat is een moeilijkere vraag dan een favoriet spel kiezen. (lacht) Samus Aran uit de Metroid-serie en Ryu uit Breath of Fire zijn twee leuke personages. Veel gamepersonages zijn awesome door hoe ze zich gedragen en eruitzien in hun eigen wereld." 

Welke superkracht zou je kiezen? 

"Vroeger ging ik sowieso voor tijdmanipulatie. Zeker voor alledaagse dingen, zoals de tijd terugspoelen wanneer je een glas water omgestoten hebt of zo. (lacht) Nu ik veel in het buitenland zit, heeft teleportatie mijn voorkeur."  

Welk dier zou je willen zijn? 

"Doe mij maar een Pterodactylus, ne goeie vliegende dino! Dan heb ik ondertussen ook de kans om te zien hoe het was in de prehistorie."