Dit zijn de beste VR-games tot nu toe

Playstation 4

Jeroen Van Becelaere

Virtual reality is al een aantal jaren werkelijkheid in de gameswereld, maar hoe zit het met de recenste ontwikkelingen en welke games zijn echt de moeite? BILL-reporter Jeroen doet de test. Dit zijn zijn vijf toppers.  

 

 

5. Heerlijk verdwalen met Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim is een game waarin je volledig vrij kan rondlopen in prachtige omgevingen. Bijna 40 vierkante kilometer aan doorkruisbare gamewereld, goed voor bijna 200 uur speelplezier.

Dit is dan ook onmiddellijk het grote pluspunt van de game. De gameplay daarentegen is niet onmiddellijk om naar huis te schrijven. Die voelt van het begin tot het einde zeer basic aan. Het valt dus al snel op dat de zes jaar oude game origineel niet voor virtual reality is bedoeld.

Het lopen door de landschappen of het vechten tegen allerhande excentrieke schepsels kan je dan ook niet echt bewonderenswaardig noemen. Het brengt je bijna terug naar de goeie, oude tijd van de allereerste games op de PlayStation 1 en 2. Maar achteraf blijf je toch vooral de schitterende open wereld herinneren waarin je was terechtkomen. 

The Elder Scrolls V: Skyrim ligt nu in de winkel.


4. Schrik je dood met Resident Evil 7

Resident Evil 7 is, net zoals Skyrim, geen game dat speciaal gemaakt werd om in VR te spelen. Dat laat zich ook hier opnieuw merken in de wat stroeve gameplay.

Maar Resident Evil 7 was én is nog steeds een uitstekende game. Door de toevoeging van VR is de ervaring nu ook nog eens een stuk intenser, gruwelijker en oncomfortabeler geworden.  Alleen spelen als dit je niet allemaal niet afschrikt en je wel houdt van enkele ijzingwekkende jumpscares

Resident Evil 7 ligt nu in de winkel.

 

3. Opnieuw leren rijden met Gran Turismo Sport

Ik moet toegeven dat ik geen echte racefanaat ben. De enige racegame die ik onlangs nog speelde, was Mario Kart voor Nintendo. Een spel waarin ik helemaal niet goed bleek te zijn, maar dat terzijde.

Gran Turismo Sport is van een ander kaliber, met een VR-bril op, pedalen onder mijn voeten en een racestuur met versnellingen in de handen. De game wordt dan ook niet voor niets steeds vaker gebruikt om toekomstige F1-piloten te trainen en te testen.

De game voelt dan ook aan alsof je zelf achter het stuur zit van een echte wagen. Niet verwonderlijk dus, dat de game in het begin ook echt lastig is om onder de knieën te krijgen. Een exclusieve tip: rem in de bochten!

 

2. Blindelings vertrouwen met Bravo Team

Bravo Team is duidelijk een van de games waar de VR echt tot zijn recht komt. Hier is samenwerken van levensbelang, of dat nu is met een computergestuurde teamgenoot of met een vriend. Als je niet communiceert met elkaar loopt het al snel mis. Door die VR-bril kan je natuurlijk niet meer meekijken op het scherm van je medespeler en moet je dus blindelings op elkaar vertrouwen terwijl je je door oorlogsgebied begeeft.

Bij de game hoort ook het nieuwste speeltje van Playstation, de Aim controller. Dit alles om de ervaring toch maar zo echt mogelijk te maken. In het begin is de Aim controller zeker wat aanpassen, maar eenmaal je de plaats van de knoppen door hebt, voel je je al snel een echte oorlogsheld.

Bravo Team vind je vanaf 7 maart 2018 in de rekken.


1. Een betere VR-game dan Thumper vind je niet

Tot slot is er Thumper. Er zijn al een heleboel indrukwekkende VR-games op de markt, maar van alles wat wij al speelden kon er maar een écht overtuigen en dat is Thumper. Het spel ziet er op het eerste gezicht nogal eenvoudig uit, maar laat je niet misleiden. Als je je er aan waagt, word je onmiddellijk meegezogen in de prachtige werelden en hersenspinsels van de game.

In Thumper bedien je een soort van ruimtekever die je op de muziek kan laten meebewegen. Bij elk volgend level gaat de snelheid omhoog en moet je een soort van kolossale horrorboss overwinnen.

Elke ritmische hit, crash en impact is verweven met een originele soundtrack van Brian Gibson van de rockband Lightning Bolt. Hier zie je pas hoe sterk VR kan zijn. Hup naar de winkel, maar opgepast voor je begint: het spel werkt sterk verslavend. Voor je het weet, is het opeens 2018!

Thumper ligt nu in de winkel.

 

Nog een laatste opmerking: VR-games hebben nog veel mogelijkheden. Maar er zijn ook beperkingen, de gameplay van veel huidige VR-games is nog vaak (te) basic en door het licht duizeligmakend effect van de meeste VR-games is het nog verre van zeker of het binnen afzienbare termijn ook echt de grote massa zal weten te bereiken.