Er was eens ... Slender Man

De oorsprong van ieders favoriete lange slungel.

Koen

Het internet heeft ons doorheen de jaren veel gegeven. Makkelijk raadpleegbare kennis, ontspanning in de vorm van grappige katten en porren op Facebook. En nachtmerries over een spaghettikerel die mensen doet verdwijnen. Maar waar komt onze slanke vriend - bijgenaamd Slender Man - eigenlijk vandaan? Is hij een verzinsel? Of staat hij vlak achter je, wachtend tot je omkijkt zodat hij de angst in je ogen kan zien voordat hij je grijpt?

Het begon allemaal in 2009 op het forum van de komische site Something Awful. Daar werd op 8 juni een wedstrijd gelanceerd die opriep de beste paranormale foto's te maken met behulp van Photoshop. Die foto's zouden dan, vergezeld van een valse getuigenis of twee, verspreid worden op paranormale sites. Voor de duidelijkheid: we bedoelen sites voor mensen die geloven in het paranormale, geen sites gerund door bovennatuurlijke wezens.

Hoe dan ook, twee dagen later kwam een zekere Victor Surge (pseudoniem voor Eric Knudsen) op de proppen met onderstaande zwart-witfoto's. Voor de gezelligheid bedacht hij ook nog leuke verhaaltjes bij zijn werk.

“We didn’t want to go, we didn’t want to kill them, but its persistent silence and outstretched arms horrified and comforted us at the same time…” – 1983, photographer unknown, presumed dead.

One of two recovered photographs from the Stirling City Library blaze. Notable for being taken the day which fourteen children vanished and for what is referred to as “The Slender Man”. Deformities cited as film defects by officials. Fire at library occurred one week later. Actual photograph confiscated as evidence. – 1986, photographer: Mary Thomas, missing since June 13th, 1986.

Andere forumgebruikers sprongen op de kar en de rest is geschiedenis. Vanaf dat moment dook Slender Man overal op. YouTube-kanaal Marble Hornets begon een found footage-reeks à la The Blair Witch Project gewijd aan het wezen. Verschillende indie-ontwikkelaars maakten er games rond. Ook de Enderman uit Minecraft is een ode aan het moderne broodjeaapverhaal.

Maar niet alles aan dit horrorverhaal is rozengeur en maneschijn. Helaas zijn er ook al effectief enkele pogingen tot moord ondernomen in de naam van Slender Man. Of beter gezegd, door mensen met psychische aandoeningen die beweren in opdracht van Slendy te handelen.

Om toch met een vrolijke noot te eindigen, willen we even YouTuber brett824 vermelden. Als reactie op de bewering dat het geluid in de eerder vernoemde Marble Hornets-filmpjes vaak 'verloren gegaan' was, uploadde hij een eigen versie van aflevering #6 mét de verloren gewaande audio. En zo wist de wereld meteen wat Slender Man echt wil.