Geniaal wormgat

Portal 2

EA Games

Lennert Vedts

Geniaal wormgat

Portal 2 is een van die games waar je naar grijpt als je een keer niet zomaar hersenloos de trekker wil overhalen op een menigte uitgehongerde zombies, als je het racen in bovenaardse bolides wil ontvluchten, of als je het beu bent met draken dodelijke dansjes te maken.

Portal 2 is een kleine vlucht weg van dat alles, naar een wereld van rust en verdraaid moeilijke puzzels, overgoten met een saus van prachtige graphics, en af en toe verdoken spanning. Voor mensen met een smacht naar grote actiescènes en ingame filmpjes: we moeten jullie teleurstellen, jullie komen met deze titel niet aan jullie trekken. De meerwaardezoeker in gameland (ze zijn zo dun bezaaid, mijnheer) kan echter met gerust gemoed zijn hart ophalen, want wat we hier voorgeschoteld krijgen is pure wauw met kilo's kersen erbovenop.

Proefpersoon

De verhaallijn is simpel: je bent een testpersoon in een ondergronds lab. Nadat je slaapplaats naar de verdoemenis is geholpen moet je met de hulp van een kleine robot je weg naar boven terugvinden, door puzzelkamers op te lossen en telkens een uitgang te bereiken. Die uitgangen zijn zichtbaar, maar onbereikbaar. Hoe je dit dan oplost? Door gebruik van portals, een soort van wormgaten die je zelf kan maken met een portalgun. Handig, en het zou een prachtige manier zijn om de NMBS in het echte leven een hak te zetten, maar we dwalen af.

Wat dit spel zo geniaal maakt, behalve het concept en de prachtige omgevingen, is de keuze van de makers - met name schrijver Erik Wolpaw - om een groot deel van het budget te spenderen aan comedians. Zo krijg je heel spitsvondige verhaallijnen met slimme gags die je een ferme glimlach op het gezicht zetten. De teksten zijn goed geschreven en de achtergrondmuziek schept een bevreemdende, eenzame sfeer die heel erg bijdraagt tot het geheel van het spel.

Pareltje

Nog een extraatje om het beter te maken? De geweldige co-op waarbij je als robots samen een level tot een goed einde moet brengen en waar samenwerking absoluut troef is.

 Portal 2 is een waar pareltje en we hopen op een Game of the Year Award, alleen zitten er dit jaar nog grote titels in het bootje te wachten. Afwachten, en ondertussen op ons dooie gemak genieten van geweldig verslavende puzzels.