Het beste uit de Uncharted-trilogie

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Valentin Hick

UNCHARTED: The Nathan Drake Collection - Story Trailer

© Naughty Dog

Driewerf hoera! De Uncharted-serie, zonder twijfel één van de beste trilogieën op de PS3, krijgt een opknapbeurt voor PS4 in The Nathan Drake Collection. Scherpere graphics, vlottere animaties, betere controls ... we hadden niets minders verwacht van Naughty Dog's paradepaardje. Maar is deze trilogie nog leuk genoeg anno 2015?

Daar kunnen we kort op zijn: zeer zeker! En voor extra overtuigingskracht frissen we de beste momenten van de serie voor je op.

1. Het onderzeese Amazone-level

Het Amazone-level in Nathan Drake's eerste avontuur, Uncharted: Drake's Fortune, is er eentje om in te kaderen. Hoe een duikboot zo ver in de Amazone raakt blijft ons een raadsel. Waarom Nathan het vervolgens ook aandurft om in het gevaarte te kruipen, terwijl het metalen schepsel gevaarlijk op de rand van een waterval balanceert, is een nog groter mysterie. Wat we wel weten is dat dit roestig level een traditie startte van steeds grotere, indrukwekkendere sets in de Uncharted-serie.

2. Het cliffhanger-level

Uncharted 2: Among Thieves intro

Uncharted 2: Among Thieves verspilt je tijd niet. Het eerste hoofdstuk plaatst Nathan Drake meteen in de meest benarde situatie bedenkbaar: bewusteloos, midden de Himalaya, in een treinwagon die gevaarlijk van een klif slingert. De missie is loud and clear: overleef! Stapje voor stapje beklim je de wagon terwijl je nipt rotsstukken ontwijkt. De sneeuw waait hard, en hoe hoger je komt, hoe meer de wagon in elkaar stuikt. Wanneer je met je laatste adem naar die klif springt, glijdt de trein van onder je voeten weg, om enkele duizenden meters diep met veel kabaal te landen. De ontploffing echoot nog na in je oren wanneer je beseft aan wat voor hels avontuur je net begonnen bent.

3. Het Nepalese Nazi-level

Na vele omwentelingen geraak je in het meest idylisch bergdorpje uit Nepal. Samen met Tenzin, jouw begeleider, reis je er tot diep binnenin een berg. Stilte overheerst terwijl jullie van het ijzige landschap genieten. Tot je met enige verstomming op de overblijfselen van een Nazi-kamp stuit. De spanning schakelt nog een graadje hoger wanneer blijkt dat de hele berg wemelt van de Yeti's. Het resulteert in een claustrofobisch gevecht voor overleving dat we niet gauw zullen vergeten.

4. Het chateaux brulant-level

Uncharted 3: Drake's Deception

Stond Nathan Drake in Uncharted 2 nog te bibberen van de kou, in Uncharted 3: Drake's Deception krijgt hij het vuur aan de schenen gelegd. Daar zorgt dat brandend kasteel in Frankrijk wel voor. Trappen storten in elkaar, plankenvloeren begeven het onder je gewicht, het vuur omsingelt je, en ondertussen krijg je het ook nog eens aan de stok met Engelse scherpschutters. Je voelt de hitte praktisch van het televisiecherm stralen terwijl je Nathan helpt om dit hellevuur te overleven. 

5. Het Somalische Titanic-level

Gelukkig meldt het level op het cruiseschip zich aan om voor enige verfrissing te zorgen. Het schip is tot aan de nok gevuld met piraten, kristallen lusters en grote glaspartijen die er om smeken beschoten te worden. Terwijl Nathan zich dieper en dieper een weg baant naar het hart van het vaartuig, vraag je je als speler maar één ding af: wanneer gaan we zinken? Het spel stelt niet teleur, en al gauw verandert het cruiseschip van een decadent schietfestijn in een Somalisch gedubde Titanic-parodie des doods.

6. Het Rub' Al Khali-level

Uncharted 3: Drake's Deception

We smijten er nog één verschroeiende missie in de woestijn tegenaan om het geheel af te maken. Nadat Nathan een opstijgend vliegtuig infiltreert, krijgt hij het natuurlijk aan de stok met de gewapende passagiers. Terwijl de kogels wederom in het rond vliegen, wordt de cargo-deur wagenwijd opgengezet. De dozen die met netten aan elkaar vasthangen vormen een steeds grotere ketting die uit het vliegtuig bungelt. Wie er zich aan één van deze dozen vastklampt? Mister Drake! Nog nooit mochten we van zo'n prachtig uitzicht genieten over de Rub' Al Khali-woestijn. Zelfs wanneer het vliegtuig als een vuurbal in het warme zand ploft.