Het einde van de wereld zit nu op een andere plaats

Worlds' End Comics

Jolien

Foto’s voor Het einde van de wereld zit nu op een andere plaats

zithoek WEC

zithoek WEC

Google maps
location

Van de Overpoort naar het centrum. Het is het einde van de wereld niet, maar de nieuwe Worlds' End Comics is wel een wereld van verschil met vroeger. Uitbater Peter leidt ons rond in zijn nieuwe kelder. 

Ketelvest nummer 51. Een lage deur geeft je toegang tot een underground comicwereld. Een pand met een zalige sfeer, waar je lekker kan snuisteren, maar ook kan genieten van een drankje en een babbel met uitzicht op het water. Voor de boardgamers zijn er gameruimtes voorzien én er zijn ook twee flipperkasten. Worlds' End Comics is nog veel meer dan vroeger een ontmoetingsplaats voor gelijkgezinden. 

Persoonlijke favorieten

Peter kreeg zo’n 18 jaar geleden de kans om stripzaak Betty Boop, toen ook al in de Overpoort, over te nemen. Hij specialiseerde zich in Amerikaanse comics en de zaak groeide uit tot één van de grootste echte comicwinkels in België.

Zijn persoonlijke favorieten? "Dat is een moeilijke vraag, want mensen veranderen. Wat je vijf jaar geleden graag las en wat je vandaag interessant vindt, kan best verschillen." Als hij er dan toch enkele moet uitpikken blijven The Sandman en de reeks Lazarus hoge toppen scheren. 

De naam Worlds' End Comics is zelfs een verwijzing naar de Sandman-reeks. In het issue Worlds' End is er een opvanghuis waar reizigers zich kunnen beschermen tegen storm en tumultueuze tijden. 

The Sandman

Lazarus

Kijk verder dan de prentjes

Jong en oud, board- en cardgamers, rasechte comickenners, occasionele lezers en geprikkelde passanten vinden hun weg naar WEC. Je merkt het meteen: iedereen is hier welkom. 

Duik je ook graag eens met je neus in de stripboeken, maar weet je niet meteen wat kiezen? Niet gevreesd, je wordt met plezier op weg geholpen. Kijk ook verder dan de prentjes. "Een strip kan een minder goede tekenstijl hebben, maar wel een steengoed verhaal. Je kan je dan wel over die tekenstijl heen zetten.", weet Peter. 

Nieuw publiek

Hoe zit het met de stripwereld, nu de digitalisering van boeken en tijdschriften zich meer en meer doortrekt? Peter had er schrik voor, maar die schrik was niet geoorloofd. De cijfers kennen zelfs een opwaartse trend. De comicwereld is een niche waarvan de verzamelaars niet onderschat mogen worden.

De verhaallijnen in de comics vindt hij er zelf op vooruitgegaan. Neem nu bijvoorbeeld Marvel met The Avengers. De oudere comics waren niet per se slecht, maar met de opkomst van de films zijn de verhaallijnen verdiept. Omgekeerd zetten de films mensen ook aan om het (strip-)boek achter de film te leren kennen. Dat zorgt voor een extra publiek.  

Wilde plannen

WEC heeft nog wilde plannen. Binnenkort kan je aan de bar naast de menukaart ook een tweede kaart krijgen met verschillende board- en cardgames om met je gezelschap een spel te spelen in één van de gamehoeken. De games zijn opgedeeld in 'gemakkelijk', 'ervaren' en 'moeilijk' en je krijgt de nodige uitleg bij ieder spel. De medewerkers zijn alvast enthousiast over de selectie die ze hebben gemaakt. 

Van 26 tot 28 februari organiseren ze Gaming for MUCO. Kom gerust langs, speel een spel en doneer aan een goed doel.

Op 7 mei is het dan weer Free Comic Book Day, waarop je een assortiment strips van Amerikaanse uitgevers kan bekijken en ze gratis mee naar huis nemen (max.5 titels).