“Het moeilijkste aan zwerkbal? Rondlopen met een bezem tussen je benen.”

Zwerkbal: de sport achter de fictie

Laetitia Janssens

Foto’s voor “Het moeilijkste aan zwerkbal? Rondlopen met een bezem tussen je benen.”

De Brussels Qwaffles

De Brussels Qwaffles

Betoverde draken, slangen, dassen en adelaars lopen overal vrij rond wanneer ik Magali Eben (24) ontmoet. Magali speelt zwerkbal (quidditch in het Engels). Alles begon voor haar wanneer ze een jaar geleden als ex-VUB-studente in Leeds ging doctoreren en er de Leeds Griffins ontdekte.  BILL stapt mee in deze magische wereld, om uit te vissen hoe het er eigenlijk echt aan toe gaat. 

Magali Eben: “Het is bijna even magisch als echte quidditch. Het enige echte verschil? Mensen lopen met een bezem tussen hun benen rond in plaats van te vliegen!”

Wij zijn absolute leken, dus, hoe verloopt het spel?

"Zwerkbal is een mengeling tussen volleybal, voetbal en raakbal. Je hebt de drie jagers (of chasers) die een volleybal, de slurk (of quaffle), in hun handen of bij hun voeten hebben. Zij proberen die bal in de drie grote ringen op het veld te krijgen. Als dat lukt krijgen ze 10 punten. Je hebt natuurlijk een wachter ( of keeper) om hen tegen te houden."

"Dan heb je de drijvers (of beaters). In de Harry Potter-boeken en -films hebben ze een kwaadaardige bal (de beuker of bludger), hier gebruiken ze een handbal waarmee ze andere spelers proberen te raken. Om daarna bevrijd te worden van die "kwaadaardige spreuk" moeten die spelers de ringen raken."

"Tot slot heb je de zoekers (of seekers) en een neutrale speler. Die laatste heeft een kleine bal rondom zijn middel (de Gouden Snaai of Golden Snitch). De seekers moeten koste wat kost proberen die neutrale speler te vangen. Als dit lukt krijgt die ploeg 30 punten en is het spel afgelopen.”

“Het allermoeilijkste aan de hele sport is om snel te kunnen rondlopen met een bezem tussen je benen!”

Voelen jullie je ook  echte tovenaars tijdens het spelen?

"Ja! Ook al is het rondlopen met een stok tussen je benen iets minder magisch als het vliegen met een echte bezem. (lacht) We maken dan ook deel uit van de Harry Potter Society. Dit is een overkoepelende studentenvereniging waar alle Harry Potter fans welkom zijn. In Engeland hebben ze studentenverenigingen voor alles en nog wat! (lacht)  In het begin van het jaar moeten we zelfs een test afleggen en dan beslist de sorteerhoed in welk huis we terecht komen!"

"Wat telt, is dat iedereen die van Harry Potter houdt meedoet en het spel mee kan spelen"

Wie zijn de zwerkbalspelers? Eerder grote Potterfans of echte atleten?

"Je hebt van alles! Je hebt de echte atleten, dat zijn meestal de seekers. We hebben ook wel enkele echte "nerds", die zijn vaker de neutrale speler of de chasers. Wat telt is dat iedereen die van Harry Potter houdt het spel kan meespelen.”

Is het voor de meesten dan vooral een hobby?

“Voor de meesten is het een echte, serieuze sport. Er zijn zelfs competities tussen de verschillende universiteiten. Er wordt ook heel het jaar meerdere keren per week getraind. Zelfs regen of sneeuw houdt ons niet tegen!”

Hoop jij Zwerkbal ooit op de Olympische Spelen te zien?

“Absoluut! Het is een heel intensieve sport met zeer interessante regels. De dag waar iedereen zal inzien dat dit niet alleen voor nerds is, zal iedereen het willen spelen! (lacht).

 

Meer info over de verschillende Belgische zwerkbalteams vind je hier. Nog meer zwerkbal op BILL? Via deze link.