Hoe ontsnap je uit een escape room? Zes tips

Escape rooms

Diego

Je laat je opsluiten in een kamer en een uur later hoop je weer buiten te staan. Maar daarvoor moet je eerst allerlei puzzels oplossen. Klinkt leuk, toch? België raakt steeds meer in de ban van de escape room, de ultieme combinatie van spanning, teamwork, creativiteit en gezond verstand. Bill-reporter én escape room-addict Diego geeft je alvast zes tips om te ontsnappen.

Een escape room?

Je stapt de escape room binnen en de deur valt genadeloos achter je dicht. Binnen de zestig minuten moet je buiten staan, anders ontploft de bom, komt een seriemoordenaar ook jullie vermoorden, of blijft de deur voor eeuwig op slot, afhankelijk van het verhaal dat de uitbater van de escape room aanbiedt. Om op tijd te ontsnappen los je puzzels op, zoek je sleutels en codes, en af en toe ga je ook met je handen aan het werk.

Van Boedapest tot Nederland en België

Er bestaat nogal wat onenigheid over de plaats van de allereerste escape room, maar wat wel vaststaat is dat Boedapest de hoofdstad van deze spellen is. Je vindt er een kleine 100 kamers en in maart organiseerde Red Bull er zelfs een heus wereldkampioenschap. Een tip voor je volgende citytrip dus.

Blijf je toch liever dichter bij huis? Dat kan ook. Nederland heeft ondertussen meer dan 250 kamers, en ook in België schieten de escape rooms als paddenstoelen uit de grond. Ontsnappen is nergens een zekerheid, maar met volgende tips kom je al ver.

 

Zes tips voor je volgende escape room:

 1. Vertel je teamgenoten wat je ziet en denkt
  Vertel de hele tijd wat je ziet en denkt, zelfs al denk je dat het iets doms of onbeduidends is. Stimuleer je teamgenoten om dit ook te doen. Vaak vallen de puzzelstukjes pas in elkaar als jullie samenwerken.

 2. Probeer zaken aan elkaar te koppelen
  Bijna alles in de kamer is er voor een reden. Ga na wat je nog niet gebruikt hebt en bedenk wat het doel ervan zou kunnen zijn. Je loopt al een tijd rond met een zware, gladde steen? Het zou wel eens een magneet kunnen zijn waarmee je die ene bal kan doen bewegen of die ene deur kan openen. Probeer het overzicht van de kamer te bewaren.

 3.  Zoek het niet altijd te ver
  Ja, sommige puzzels zijn vrij moeilijk en vragen je opperste concentratie, maar zoek het ook niet altijd te ver. Soms ligt het antwoord gewoon voor het grijpen. En onthoud: vrijwel alle puzzels zijn gebaseerd op logica.

 4.  Dubbelcheck
  Je hebt een simpele wiskundige berekening gemaakt die volgens jou zeker juist is. En toch krijg je het slotje niet open? Laat je vrienden de berekening ook eens maken. In alle spanning kunnen de meest eenvoudige dingen toch mislopen. Laat je vrienden ook alle kasten, lades, bloempotten … dubbelchecken waarvan jij dacht dat die leeg waren.

 5. Doe even iets anders 
  Staar je je al een hele tijd blind op een puzzel? Doe dan even iets anders. Laat iemand anders naar de puzzel kijken en kijk er indien nodig later zelf met een frisse blik nog eens naar. 

 6.  Vraag op tijd een hint 
  Bij de meeste escape rooms kan je een bepaald aantal hints krijgen. Gebruik deze dan ook, zeker als je in het begin lang vast zit. Zet je trots opzij: beter met een beetje hulp ontsnappen, dan gefrustreerd opgesloten blijven, toch?

Zin gekregen om je te laten opsluiten in een escape room? Hier vind je een overzicht van alle escape rooms in België. 

Maar ook in het buitenland kan je terecht, mét korting dankzij je European Youth Card. Onder andere in Wenen, Boedapest, SofiaZagreb en Vilnius.