Jeux-box: Ode aan de gamemuziek

Meer dan bliepjes

Koen Van Damme

Videogaming, ooit het terrein van enkele gekken, is tegenwoordig wijdverspreid. Je zou al heel hard moeten zoeken om een 30-jarige te vinden die nog nooit een videospelletje heeft gespeeld. Maar terwijl het respect voor games gegroeid is, blijft de waardering voor hun soundtracks vaak achterwege. Hoog tijd dus voor een reeks over de wondere wereld van gamemuziek, vol interessante weetjes en vernederende bekentenissen van ondergetekende.

Nu hoor ik jullie al denken: "Als muziek zo belangrijk is voor een game, waarom kan ik me dan geen enkel deuntje voor de geest halen?" Wel, het eerste antwoord is dat goede muziek een geheel vormt met de gameplay, in plaats van je ervan af te leiden. Het tweede antwoord is dit:

Tu-dududu-dududu-dududu... Veel succes gewenst om die oorwurm uit je hoofd te krijgen.

"Maar", zegt een wijsneus ergens, "dat nummer is een Russisch volkliedje genaamd Korobejniki en bestond dus al lang vóór videogames." Oké, geldig punt. Wat dacht je dan van deze drie? (Als de afbeelding alleen niets bovenhaalt in je geheugen, kan je er altijd op drukken.)

Stuk voor stuk deuntjes die in menig brein geëtst staan. Ondanks de beperkte technologie wisten ontwikkelaars muziek te produceren die verrassend goed aansluit bij wat er op het scherm gebeurt.

Kijk (en luister vooral) maar naar OutRun, een arcadegame waarin je als een bezetene doorheen het land scheurt in een Ferrari Testarossa. De combinatie van de coole speelkast en het nummer Magical Sound Shower zorgde ervoor dat ik mijn jonge jaren grotendeels platzak doorbracht.

Tot slot heb ik het perfecte bewijs dat (oude) gamemuziek vaak heel goed in elkaar zit. Veel franchises dragen namelijk hun oude soundtrack (of op z'n minst een deel ervan) nog steeds met zich mee. Zo ook The Legend of Zelda.

De bliepjes zijn ondertussen wel vervangen door hele orkesten en in onderstaand geval gecombineerd met een waanzinnig enthousiaste dirigente. En dan nu tijd voor een bekentenis: Ik kom dit filmpje nooit door zonder tranen in de ogen te krijgen.