Merci Japan, merci!

Dankwoord aan de Japanse videogames

Valentin Hick

Aah, Japan, Japan, Japan! Opnieuw en opnieuw slaag je er in ons brein aan te randen met jouw buitensporigheden. Je fleurt ons elke dag op, en daarvoor willen we je uitgebreid bedanken. Japan, een welgemeende domo arigato voor deze pareltjes van games!

Seaman - シーマン

Herinner je je de Dreamcast nog? Het was Sega's zwanenzang in de consolemarkt, en de kweekvijver voor een wel heel bijzondere vreemde eend in de bijt. In Seaman sta je in voor de verzorging van een vis. That's it! Je moet hem dagelijks even bezoeken om hem te voeren, de temperatuur van zijn aquarium aan te passen, en er een babbeltje mee slaan via de meegeleverde microfoon. 

Maar wacht, vissen praten toch niet? De vissen in Seaman kunnen dat dus wel. En het ergste? De vis is een bijzonder sarcastische rotzak! Bovendien evolueert hij, van parasiet, naar vis, tot kikker. Hoe dat in zijn werk gaat? Take a wild guess.

Seaman voortplanting

Merci Japan om: ons de evolutietheorie op zulk charmante wijze te visualiseren. De amfibische gesprekspartner mag je houden.

Mr Moskeeto - 

We blijven even in het dierenrijk. Mr Moskeeto biedt exact hetgeen je verwacht van een Japans spel met zo'n nonchalante titel. Je bestuurt een mug die het leven van een gezin mag verpesten door zoveel mogelijk van hun bloed te zuigen. 

Enige subtiliteit tijdens deze nobele queeste is vereist, want anders krijg je met de vlakke hand van van de inwoners te maken. Gelukkig kan je kwade gezinsleden kalmeren door ze op bepaalde "stresspunten" op hun huid te prikken. Jeweetwel, zoals in het echte leven. Jouw score wordt op het einde gemeten door het aantal muggenbeten die er op de familiefoto te zien zijn.

Mr Moskeeto

Merci Japan om: ons eraan te herinneren ons muggennet op te hangen, en voor die ene badkamermissie.

Rez - レズ

Rez voor de PS2, Dreamcast en Xbox 360 beshrijf je het best als een rytmische shooter synesthesiagame met psychedelische bij-effecten. Het is jouw taak om het overbezadigde netwerk van een futuristische supercomputer binnen te hacken, en daar virussen en firewalls kapot te schieten om het leven van Eden, de vrouwelijke AI van de computer, te redden. Zowel qua looks als storytelling te vergelijken met Tron, maar dan... Japanser.

Maar hier komt ie: in Japan werd het spel meegebundeld met de Trance Vibrator. Doe nu vooral niet alsof je geen idee hebt wat dit accessoire doet. Het ene uiteinde van de vibrator sluit je aan op de USB-poort van jouw console, en wat je met het andere uiteinde doet moet je vooral zelf weten. En vanaf dan ben je vertrokken voor een heel plezierige avond. De Trance vibrator trilt, zoals verwacht, op het ritme van het spel, en op hoe goed je het er van af brengt in Rez. Want, geef toe, wie wil er nu geen orgasme krijgen van zijn Playstation?! 

Rez

Merci Japan om: ons lief te doen klaarkomen. God weet hoeveel "nattevingerwerk" dat anders vereist.

Cho Aniki - 超兄貴

Opgelet: als je de seksuele ondertoon uit Rez al te extreem vond, raden we je aan dit artikel nu af te sluiten. De boekenredactie heeft ook een heleboel interessante artikels, echt waar!

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Ladies and gentlemen, dit is Cho Aniki!

Cho Aniki

Aandachtige lezers zullen misschien een lichte homo-erotische vibe opmerken, zeker wanneer je weet dat spermacellen, SM-kerels en transseksuelen tot de bonte verzameling van vijanden behoort. Onze favoriet is ongetwijfeld het Mona Lisa-portret dat lasers uit haar ogen schiet. Da Vinci zou trots geweest zijn.

Merci Japan om: Weet je wat, Japan? Geen bedankingen deze keer, dit spel is raar! Fuck you, Japan!

Cho Aniki